Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci ouă. Are acest produs multiple beneficii pentru sănătate?! Ce spun specialiștii
![Oana Vacarusi](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/oana-vacarusi-1655802359.jpg)
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 02.04.2023 la 18:01
Actualizat pe 02.04.2023 la 18:01
Cu siguranță au fost zile la rând în care ai ales să consumi ouă la micul dejun. Potrivit specialiștilor, consumul unui ou pe zi vă va oferi un plus de vitamine, nutrienți și minerale utile care pot avea multiple beneficii pentru sănătate.
- Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci ouă
- Are acest produs multiple beneficii pentru sănătate?!
- Ce spun specialiștii
Cu toții ați auzit celebra întrebare: Ce a fost mai întâi, puiul sau oul? Poate că nu vom afla niciodată răspunsul exact la această întrebare însă știm sigur că există mai multe motive pentru care ouăle ar trebui să facă parte din dieta noastră.
Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci ouă
De ani buni, ouăle au reprezentat un aliment de bază și, potrivit specialiștilor, există motive întemeiate pentru faptul că acestea sunt prezente în meniurile și mesele noastre. Nu numai că acest produs poate fi gătit în diferite moduri: ouă fierte tari, omlete, ouă poșate, etc, dar ele sunt, de asemenea, o sursă de proteine, calciu, vitamine și nutrienți. Iată câteva dintre beneficiile încorporării ouălor în dieta ta.
Deși sunt relativ mici, ouăle conțin o mulțime de nutrienți și pot fi un element de bază important într-o dietă bine echilibrată. De exemplu, un ou mare fiert are aproximativ 77 de calorii și conține: vitaminele A, B5, B12, D, E, K, B6, Folat, Fosfor, Seleniu, Calciu, Zinc, șase grame de proteine și cinci grame de grăsimi sănătoase
„Ouăle sunt o sursă bună de proteine (ambele albușuri/gălbenușuri). Ele conțin, de asemenea, grăsimi nesaturate sănătoase pentru inimă și sunt o sursă excelentă de nutrienți importanți, cum ar fi vitamina B6, B12 și vitamina D”, spune Kurt Hong, MD, specialist în medicină internă la Keck Medicine of USC, scrie keckmedicine.org.
Are acest produs multiple beneficii pentru sănătate?!
Ouăle ajută, de asemenea, la creșterea nivelului de lipoproteine de înaltă densitate (HDL), sau colesterolul „bun”. Gălbenușurile de ou sunt unul dintre puținele alimente care conțin în mod natural vitamina D. O porție de două ouă asigură 82% din aportul zilnic recomandat de vitamina D, ceea ce le face o sursă importantă a acestei vitamine esențiale.
Ouăle ajută la menținerea vederii. Gălbenușurile de ou conțin cantități mari de luteină și zeaxantină, antioxidanți utili care ajută la reducerea riscului de cataractă și degenerescență maculară la nivelul ochilor. Ouăle sunt, de asemenea, bogate în vitamina A, care este benefică pentru sănătatea ochilor.
Așa cum menționam și anterior, fiecare ou conține aproximativ șase grame de proteine, precum și aminoacizi utili. Obținerea cotei de proteine necesare pentru întreaga zi ne poate ajuta la gestionarea greutății, la creșterea masei musculare, la scăderea tensiunii arteriale și contribuie și la sănătatea oaselor.
Citește și: 12 alimente care ajută sănătatea oaselor. Care sunt recomandările specialiștilor