Ce se pune în aluatul pentru mucenici moldovenești ca să iasă foarte pufoși
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 07.03.2024 la 14:15
Actualizat pe 07.03.2024 la 15:09
Mucenicii moldovenești sunt cel mai gătit preparat din aceste zile, iar rețeta este foarte simplă. Dacă vrei să obții un preparat pufos, moale și aromat, trebuie să adaugi un ingredient secret în aluat. Iată de ce sfaturi trebuie să ții cont!
- Ce ingredient adaugi în aluatul pentru mucenici
- Secretul pe care ți-ar fi dorit să îl știi mai devreme
Mucenicii moldovenești sunt foarte delicioși și sunt gătiți de toate gospodinele din România. Mirosul și savoarea le amintește tuturor de gustul copilăriei, dar cel mai dificil de obținut este aluatul moale și fraged, care ți se topește în gură. Ei bine, noi îți prezentăm secretul pe care îl cauți.
Cel mai bun secret pentru un aluat de mucenici pufos
Gătirea aluatului este cel mai important pas din rețetă. Trebuie să respecți câțiva pași foarte importanți, cu ajutorul cărora mucenicii vor ieși exact așa cum îți dorești.
Este important să știi că dacă vrei să ai un aluat pufos, acesta trebuie să crească la fel de mult precum cel de la cozonac.
De asemenea, este recomandat ca laptele să fie călduț când îl adaugi în aluat, dacă vrei ca acesta să dospească.
Reteța clasică de mucenici moldovenești
Rețeta de mucenici moldovenești este foarte ușoară și tot ce trebuie să faci este să respecți cu strictețe fiecare pas. Ai nevoie de câteva ingrediente de bază și secretele pe care ți le dezvăluim noi.
Ingrediente
- 450 ml lapte
- 1 kilogram de făină
- 3 ouă
- 50 de grame de drojdie
- 130 de grame de zahăr
- 1 esență de lămâie
- coaja de la o lămâie
Mod de preparare
Se înmoaie drojdia în lapte, se adaugă puțin zahăr și două linguri de făină. După ce amestecul s-a omogenizat, se lasă să stea aproximativ 20 de minute. Ulterior, se adaugă făina, zahărul și ouăle, iar mai apoi se frământă bine. Se adaugă și untul la temperatura camerei, iar după ce amestecul este omogen, se lasă la dospit.
În timpul în care aluatul este la dospit, se poate prepara siropul pentru mucenici. Se pune apa la fiert, se adaugă zahăr, coajă de lămâie și eșența.
După ce aluatul a crescut suficient și este pufos, se frământă iar. Se taie în bucăți și se formează cifra 8. Acestea se așează în tavă și se mai lasă la dospit. Ulterior, se ung cu ou și se coc în cuptor până când aluatul se rumenește. După ce sunt gata se însiropează.
Alte trucuri utile dacă faci mucenici moldovenești
Există mai multe trucuri pe care poți să le pui în aplicare dacă gătești mucenici moldovenești. Un secret la care apelează multe persoane este să presare miez de nucă cu 5 minute înainte să le scoată din cuptor. Se asemenea, se pot unge și cu miere, iar gustul este de-a dreptul savuros!.