Ceaiurile pe care e bine să le bei după mesele de Crăciun și Revelion. Sunt recomandate pentru constipație și balonare
Publicat pe 19.12.2023 la 11:03 Actualizat pe 19.12.2023 la 11:03
Odată cu venirea sărbătorilor, se intensifică și momentele de bucurie în jurul mesei, dar și senzațiile de disconfort gastric. În lumina acestui aspect, specialiștii în nutriție recomandă anumite ceaiuri pentru a gestiona constipația și balonarea, probleme frecvente după mesele abundente de Crăciun și Revelion.
- Ceaiurile recomandate după mesele de Crăciun și Revelion
- Ce beneficii au
După mesele copioase de Crăciun și Revelion, experții în nutriție recomandă o serie de ceaiuri benefice pentru gestionarea disconfortului și pentru promovarea digestiei sănătoase. Iată câteva variante potrivite pentru perioada post-sărbători.
Ceaiurile recomandate după mesele de Crăciun și Revelion
Cu conținutul său de teină, ceaiul verde este cunoscut pentru capacitatea sa de a crește nivelul de dopamină, reducând astfel stresul și anxietatea. Consumat cu moderatie, în special până în ora 4 după amiază, acest ceai reprezintă un remediu blând împotriva constipației.
Ghimbirul este recunoscut pentru proprietățile sale benefice în tratarea constipației, ajutând la accelerarea digestiei și calmarea iritațiilor din sistemul digestiv. Consumat în una sau două cești pe zi după mese, ceaiul de ghimbir poate facilita procesul digestiv și îmbunătăți metabolismul.
Utilizat ca laxativ, ceaiul de senna este derivat din frunzele și păstăile arbustului Senna Alexandrina.
Această băutură stimulează sistemul digestiv și poate fi utilă în ameliorarea constipației. Se recomandă însă a fi consumat cu precauție, având în vedere concentrația crescută de senna.
Mușețelul, cunoscut pentru efectele sale liniștitoare, nu numai că are un efect purgativ, ci și proprietăți antiseptice, fiind benefic pentru detoxifierea intestinală și combaterea balonării.
Recomandat pentru sistemul digestiv, ceaiul de mentă are proprietăți antispastice și relaxante. Este benefic în tratarea balonării, grețurilor și flatulenței, fără a necesita îndulcire.
Rădăcina de lemn dulce, un remediu tradițional, are multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv ameliorarea balonării și îmbunătățirea digestiei. Totuși, se recomandă consumul moderat, deoarece efectul diuretic și laxativ poate provoca deshidratare și alte efecte secundare negative.
Ceaiul care te scapă de durerea de cap
O băutură atât de simplă precum ceaiul de mentă se dovedește a fi nu doar o plăcere gustativă, ci și un remediu eficient împotriva durerilor de cap.
Studiile recente au scos în evidență multiplele avantaje ale extractului de mentă, recunoscându-i capacitatea de a relaxa sistemul digestiv și de a reduce simptomele sindromului de colon iritabil.
Cercetările au demonstrat că tratamentul cu ulei de mentă timp de cel puțin două săptămâni a dus la o îmbunătățire semnificativă a simptomelor la persoanele cu sindrom de colon iritabil.
Cu atât mai mult, capsulele cu ulei de mentă au redus simptomele la pacienții cu colon iritabil cu 40% în doar patru săptămâni, comparativ cu 24,3% din grupul care a primit un placebo. Aceste constatări au fost validate și în cazul copiilor, unde menta a demonstrat capacitatea de a reduce durerile abdominale.
Citește și: Ceaiul care ajută la reglarea glicemiei. Sfaturile oferite de oamenii de știință