Cele mai bune moduri de a găti friptura ca un bucătar profesionist. Trucuri simple pe care nu le știai
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 05.02.2025 la 20:14
Actualizat pe 05.02.2025 la 20:14
Un bucătar profesionist și-a dezvăluit secretele în ceea ce privește modul în care pregătește friptura. Este mai simplu decât ai fi crezut, dacă folosești acestr trucuri pe care foarte puțini oameni le cunosc.
- Cum să gătești friptură ca un profesionist
- Cele mai bune garnituri în funcție de tipul de carne
Iubitorii de carne adoră friptura suculentă și aromată. Indiferent de tipul de carne, nimeni nu își dorește un preparat uscat și tare. În mod surprinzător, rețetele sunt foarte ușoare și respectând câțiva pași simpli, poți obține o friptură ca cea de la restaurantele de lux.
Cum gătești corect friptura
Tipul de carne este cel care determină modul în care vei găti friptura. Cea de porc se gătește mai încet și lent decât cea de vită, iar ingredientele sunt diferite. Nu este suficient doar să condimentezi carnea, iar modul în care o bagi la cuptor sau în tigaie este foarte important.
Friptura T-bone de vită este una dintre cele mai delicioase, regăsite în restaurantele de profil. Aceasta se gătește la foc mare, condimentată cu sare și piper înainte, niciun alt ingredient în plus. Carnea de vită fără os se marinează multe ore, cu sare, piper, ierburi aromatice. Se ține câteva ore în frigider, dar nu mai mult de 24 de ore.
Cel mai potrivit mod de a găti friptura este pe un grătar sau într-o tigaie. Carnea de vită poate fi gătită și într-o tavă la cuptor, dar cele două modalități sunt cele mai sigure pentru a obține o textură suculentă.
Cum gătești carnea de vită în tigaie
Ai nevoie de doar câteva ingrediente pentru a găti friptura în tigaie. Este vorba despre unt, rozmarin, sare, piper și usturoi. Pe măsură pe untul se topește, acesta se pune cu o lingură înapoi pe friptură, iar această mișcare se repetă până este gata.
De asemenea, este recomandat ca și rozmarinul să fie proaspăt, căci cel tocat nu este la fel de aromat. Usturoiul se adaugă tot întreg și se lasă în tigaie până când friptura este gata.
Citește și: Care este cel mai bun mod de a găti friptura. Sfaturile oferite de bucătari de top