Care este cel mai bun mod de a găti friptura. Sfaturile oferite de bucătari de top
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 22.01.2025 la 11:20
Actualizat pe 22.01.2025 la 11:20
Să gătești friptură acasă nu este chiar atât de simplu pe cât pare. Carnea necesită o prăjire bună și interiorul gătit la temperatura perfectă. Multe pot merge prost și este ușor să te simți descurajat după multe încercări eșuate.
- Secretul pentru a găti perfect friptura
- Sfaturile oferite de bucătari de top
Care este cel mai bun mod de a găti friptura
Potrivit experților în bucătărie, metoda de prăjire inversă garantează de fiecare dată o friptură perfect gătită.
Pentru o rumenire inversă, trebuie să gătești friptura în cuptor la o temperatură scăzută înainte de a o termina cu o rumenire la temperatură ridicată pe aragaz. Această metodă îți va permite să controlezi gradul de fierbere al cărnii și asigură o gătire mai uniformă.
După ce ai condimentat friptura, un cunoscut chef recomandă să o așezi pe o tavă rece și să o pui la cuptor la o temperatură cuprinsă între 175°F și 195°F. Gătește friptura timp de 20 până la 40 de minute, în funcție de gradul de gătire dorit.
Cel mai bun mod de verificare este de a măsura temperatura internă a fripturilor cu ajutorul unui termometru cu citire instantanee, scrie simplyrecipes.com.
De asemenea, e important să scoți carnea din frigider înainte cu ceva vreme să o gătești
Bucătarii spun că cel mai rău lucru pe care îl poate face un bucătar este să nu scoată carnea din frigider înainte de gătire cu cel puțin 30 de minute.
Cu cât este mai aproape de temperatura camerei, cu atât gătitul este mai uniform. De asemenea, este recomandată frecarea fripturii cu o sare grunjoasă. În acest mod va fi extrasă umezeala și carnea va fi și mai fragedă în timp ce ajunge la temperatura camerei, mai scrie sursa anterior menționată.
Citește și: Cum se frăgezește carnea pentru un gulaș delicios. Ai nevoie de un singur ingredient