Cele trei plante pe care ar trebui să consumi în mod constant. Vlad Ciurea: "Îmbunătățesc starea întregului organism"
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 24.01.2024 la 19:08
Actualizat pe 03.03.2024 la 15:14
Nu este un secret pentru nimeni faptul că legumele conțin fibre, vitamine, minerale și antioxidanți și sunt un must-have într-o dietă sănătoasă. Care sunt cele trei plante pe care ar trebui să le consumi în mod constant. Sfaturile oferite de profesorul Vlad Ciurea.
- Plantele care nu ar trebui să îți lipsească din alimentație
- Sfaturile oferite de profesorul Vlad Ciurea
E adevărat! Toate legumele sunt hrănitoare, însă unele sunt mai hrănitoare decât altele. Dacă vrei să ai o dietă cu legume bogate în nutrienți, încearcă să adaugi în meniu spanac, lobodă, ștevie, usturoi și sfeclă. Deși toate legumele sunt sănătoase, multe se remarcă prin furnizarea de nutrienți și beneficii puternice pentru sănătate.
Cele trei plante pe care ar trebui să consumi în mod constant
Consumul de legume este bun pentru sănătatea organismului. Chiar dacă nutrienții specifici găsiți în legume variază, toate soiurile oferă beneficii.
Medicul Vlad Ciurea a dezvăluit care sunt cele trei plante ce nu ar trebui să îți lipsească din meniu.
„Mi-aduc aminte că, în copilărie, mama mea aduna plante primăvara. Urzici, ștevie, lobodă… De ce, o întrebam? «Să schimbe sângele!» Așa se știa pe atunci. Și era perfect. Natură pentru sănătate. În plante există totul. Eu le spun «patrimoniul verde». Pentru că îmbunătățesc starea întregului organism. De aceea spun deseori -multe depind de noi. Paleta alimentară de astăzi conține foarte mulți aditivi. Toți acești aditivi fac ca mâncarea noastră să fie mai colorată, mai apetisantă, poate și mai gustoasă. Dar mult mai nesănătoasă! Și, atunci, este bine să profităm în această perioadă de verdețurile proaspete, care sunt minunate. Ca să nu mai spun că este și post și un pic de moderație este binevenită”, a scris medicul Vlad Ciurea pe pagina de Facebook.
Spanacul, de exemplu, este descris ca fiind una dintre cele mai bogate legume în nutrienți. Acest lucru se datorează faptului că 1 cană (30 grame (g)) de spanac crud oferă 16% din valoarea zilnică pentru vitamina A plus 120% din DV pentru vitamina K - totul pentru doar 7 calorii. Spanacul are, de asemenea, antioxidanți, care pot ajuta la reducerea șanselor de a dezvolta boli precum cancerul, scrie healthline.com.
Morcovii au și ei multiple beneficii pentru sănătate
Morcovii sunt bogați în nutrienți și în vitamina C, beta caroten, fibre și potasiu. Morcovii conțin și compuși despre care unele cercetări au descoperit că ar putea reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer. Un studiu, publicat în revista Nutrients în 2020, a constatat că un aport mai mare de morcovi auto-raportat a fost asociat cu un risc redus de cancer colorectal.
Deși există mai multe limitări ale acestui studiu, morcovii sunt plini cu nutrienți importanți care îi fac să merite adăugați în dietă în mod regulat pentru a susține o sănătate generală mai bună, scrie eatingwell.com.
Citește și: Cea mai rapidă cină sănătoasă. Ce poți să faci în 15 minute cu un piept de pui și niște legume