Cinci semne că mănânci prea mult zahăr. La ce trebuie să fii atent. Iată ce spun specialiștii
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 25.05.2023 la 13:21
Actualizat pe 25.05.2023 la 14:08
Știm cu toții cât de delicios este zahărul, dar, dacă îl consumăm în doze mai mari, poate fi dăunător sănătății noastre. Dacă ați ști cum vă afectează organismul, ați face tot posibilul să evitați produsele care conțin acest ingredient. Există mai multe semnale roșii pe care ni le trimite corpul nostru atunci când consumăm prea mult zahăr. Iată la ce trebuie să fim atenți.
- Semnele care îți arată că mănânci prea mult zahăr
- La ce trebuie să fii atent
- Ce spun specialiștii
Când zahărul este consumat în exces, totuși, poate avea efecte negative asupra organismului și poate îmbolnăvi. Cantitatea recomandată de zahăr este de 200 de calorii (12 lingurițe) de zahăr pe zi.
Semnele care îți arată că mănânci prea mult zahăr
1. Lipsa de energie și oboseală. Dacă vă simțiți obosiți, de cele mai multe ori, asta înseamnă că aveți prea mult zahăr în dietă. Desigur, aceste alimente stimulează carbohidrații și vă oferă energie, dar acest lucru este doar temporar. Deci, dacă vă simțiți obosiți des, verificați dacă nu cumva consumați prea mult zahăr.
2. Pofta de carbohidrați/zahăr. Dacă aveți poftă de zahăr tot timpul, cel mai probabul ați devenit dependent de zahăr. Deci, dacă nu puteți avea momente în care să nu simțiți nevoia de a nu consuma carbohidrați, atunci înseamnă că deja sunteți dependenți de acest ingredient.
3. Nimic nu vi se mai pare la fel de dulce ca înainte. Dacă mănâncați prea mult zahăr, va crește toleranța papilelor gustative la zahăr și corpul va vrea tot mai mult. Prin urmare, atunci când papilele gustative au nevoie de zahăr pentru a se simți dulci, poate fi foarte dificil să scadă nivelul.
4. Creștere în greutate. Consumul excesiv de zahăr înseamnă și mai multe calorii. Acest lucru se datorează faptului că zahărul nu are fibre sau proteine și nu vă satură, așa că veți continua să mâncați. Prin urmare, acest lucru poate declanșa eliberarea de insulină, care este un hormon important pentru creșterea în greutate. Consumul prea mare de zahăr face organismul să producă mai multă insulină și acest lucru va duce la rezistența la insulină.
5. Probleme ale picioarelor și ale pielii. Când consumați zahăr, acesta va provoca un efect inflamator asupra organismului și va provoca unele probleme inflamatorii ale pielii. Așadar, dacă suferiți de uscăciune excesivă sau eczeme, rozacee sau acnee, ar putea fi vina zahărului.
Ce să faci după ce ai mâncat prea mult zahăr
După cum ați văzut, poate fi dificil să vă resetați pofta de zahăr însă există totuși anumite lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta să vă simțiți mai bine. Iată recomandările
- Bea apă: dacă te simți fără energie, este posibil să fii deshidratat. A rămâne hidratat este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta organismul să se recupereze după o supradoză de zahăr
- Mănâncă alimente întregi: alimentele integrale - alimente care nu au fost procesate. Fructele și legumele proaspete, nucile, ouăle și fasolea sunt exemple de alimente integrale.
Citește și: De ce e bine să consumi zahăr de mesteacăn. Ce beneficii are xilitolul asupra organismului