De ce e bine să consumi zahăr de mesteacăn. Ce beneficii are xilitolul asupra organismului
Publicat pe 23.05.2023 la 19:29 Actualizat pe 23.05.2023 la 19:29
Toată lumea știe că ahărul reprezintă o „otravă”. Ei bine, nu există persoană care să nu aibă în cămară acest produs alimentar. Cu toate că este un aliment atât de nociv, cei mai mulți au început să își îndrepte atenția spre îndulcitori fără zahăr, cum ar fi zahărul de mesteacăn, cunoscut și sub numele de xilitol. Bine de știut este faptul că acesta arată și are gust de zahăr, însă are mai puține calorii și nu crește nivelul de zahăr din sânge. Ce beneficii are xilitolul asupra organismului.
- De ce e bine să consumi zahăr de mesteacăn
- Ce beneficii are xilitolul asupra organismului
Zahărul de mesteacăn, numit și Xylitol, constituie alternativă naturală de zahăr. Ei bine, acest tip de zahăr este un îndulcitor natural, un compus organic ce se găsește în fibrele multor fructe, legume, ciuperci, cereale sau scoarța unor copaci. Cu toate acestea, zahărul de mesteacăn previne apariția cariilor.
De ce e bine să consumi zahăr de mesteacăn
Zahărul de mesteacăn este un produs alimentar cunoscut și sub numele de xilitol. Acesta este un alcool de zahăr natural care este folosit că alternativă la zahăr.
Denumirea vine în mod tradițional, asta pentru că este extras din mesteacăn, deși în ziua de azi acesta este obținut adesea din alte surse de lignoceluloză, cum ar fi cojile de copaci și trestia de zahăr.
Xilitolul este aproximativ la fel de dulce precum zahărul, dar are cu 40% mai puține calorii. Acesta are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu duce la creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge, așa cum o face zahărul obișnuit.
Mai mult decât atât, specialiștii susțin că zahărul de mesteacăn poate fi o opțiune mai bună pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care încearcă să-și controleze aportul de calorii sau de zahăr.
Ce beneficii are zahărul de mesteacăn
Zahărul de mesteacăn are o mulțime de beneficii. Printre acestea se numără și caloriile puține care se găsesc în el. Astfel că, acest tip de zahăr conține cu 40% mai puține calorii decât zahărul obișnuit.
Zahărul de mesteacăn scade riscul de carii dentare. Acest zahăr inhibă creșterea bacteriilor Streptococcus mutans, care sunt principalele bacterii care cauzează carii dentare.
Tot zahărul de mesteacăn favorizează sănătatea orală. Așadar, nu numai că ajută la prevenirea cariilor, dar xilitolul poate de asemenea să stimuleze producția de salivă, care ajută la prevenirea secării gurii.
Ei bine, unele studii sugerează că xilitolul poate îmbunătăți densitatea osoasă, ceea ce poate ajută la prevenirea osteoporozei. Acest tip de zahăr conține o mulțime de alte beneficii.
Contraindicații și dezavantajele zahărului de mesteacăn
Cu toate că are multe beneficii pentru organism, zahărul de mesteacăn are și câteva dezavantaje de care trebuie să se țină cont.
Unul dintre cele mai mari dezavantaje este că xilitolul este toxic pentru animalele de copanie, în special pentru câini. Concret, zahărul de mesteacăn poate provoca hipoglicemie severă și chiar insuficiență hepatică.
Chiar și oamenii pot avea parte de o mulțime de probleme dacă nu au un consum redus din acest produs alimentar. Astf că, un consum de xilitol în cantități mari poate duce la tulburări digestive, cum ar fi balonarea, diareea și crampele abdominale.
Chiar dacă xilitolul este un zahăr simplu, acesta nu conține vitamine sau minerale esențiale.
Câte calorii are zahărul de mesteacăn
Zahărul de mesteacăn, sau xilitolul, conține aproximativ 2.4 calorii per gram. În acest fel, în comparație cu el zahărul de masă (sucroza) conține aproximativ 4 calorii per gram. Așadar, xilitolul are cu aproximativ 40% mai puține calorii decât zahărul de masă.
Se pare că acesta este și unul dintre motivele pentru care xilitolul este adesea utilizat ca înlocuitor de zahăr, în special în produsele destinate persoanelor care încearcă să-și controleze aportul caloric sau nivelul de zahăr din sânge.
CITEȘTE ȘI: De ce e bine să bei cafea de ghinde. Cum se prepară și ce beneficii are