Codul care îți spune cât sunt de toxice sau sănătoase fructele și legumele de pe raft. La ce trebuie să fii atent când faci cumpărături
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 13.09.2023 la 19:16
Actualizat pe 13.09.2023 la 19:16
Când mergi la cumpărături și iei de pe raft un fruct sau legume, s-ar putea să observi un mic autocolant cu numere. Numărul se numește cod PLU sau cod de căutare a prețurilor. S-ar putea să fii surprins de ceea ce dezvăluie, de fapt, autocolantul. La ce trebuie să fii atent când faci cumpărături.
- La ce trebuie să fii atent când faci cumpărături
- Codul care îți spune cât sunt de toxice sau sănătoase fructele și legumele de pe raft
Codurile PLU sunt folosite de supermarketuri din anul 1990 pentru a ajuta verificatorii să identifice fructele și legumele, astfel încât să poată percepe prețul corect și să mențină un control mai bun al stocurilor. Dar autocolantul nu este doar pentru casa de marcat.
Codul care îți spune cât sunt de toxice sau sănătoase fructele și legumele de pe raft
Numerele din patru sau cinci cifre identifică produsul, indicând dimensiunea, metoda de creștere, tipul de hrană (măr sau portocală, de exemplu) și varietate (cum ar fi un măr Honeycrisp sau Golden Delicious).
Etichetele voluntare vă spun dacă achiziționați produse ecologice sau cultivate convențional.
Fructele și legumele cultivate ecologic au etichete cu cinci cifre care încep cu numărul 9. Fructele și legumele cultivate în mod convențional au etichete cu patru cifre. Dacă respectivul cod conține mai mult de cinci cifre, acesta nu face parte din sistemul standardizat internațional.
Cum poți spune dacă este organic sau convențional?
Patru cifre în cod, care încep cu numărul 3 / 4: produse cultivate conventional (au folosit diverse substanțe, de exemplu pesticide, îngrășăminte, totul pentru a recolta mai bine / rapid).
Cinci cifre, care încep cu numărul 8: produs modificat genetic.
Cinci cifre, care încep cu numărul 9: produs cultivat organic (fără pesticide, îngrășăminte chimice, antibiotice).
Fără etichetă: nu garantează neaparat că produsul respectiv a fost crescut fără substanțe toxice.
Organic vs convențional, care este diferența?
Cultivat organic înseamnă că au fost folosite îngrășăminte naturale în locul substanțelor chimice sintetice. Agricultura ecologică folosește compost și gunoi de grajd în locul îngrășămintelor chimice. Folosește insecte și păsări și/sau capcane în loc de pesticide sintetice.
Produsele ecologice sunt, de obicei, cultivate fără inginerie genetică sau modificări. Cultivat în mod convențional înseamnă că îngrășămintele sintetice și pesticidele au fost folosite pentru a promova creșterea și a preveni bolile.