Cu ce ingrediente poți să înlocuiești untul în preparate. Care sunt alternativele sănătoase
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 23.02.2023 la 13:32
Actualizat pe 23.02.2023 la 13:32
Untul este nelipsit din casele românilor, iar gospodinele îl folosesc la multe preparate, în special prăjituri. Dacă vrei să gătești ceva și nu ai la îndemână unt, află că el se poate înlocui cu alte ingrediente care sunt nelipsite din casa noastră.
- Cu ce alimente poți înlocui untul în prăjituri
- Alternative sănătoase pe care le poți folosi
Untul este un ingredient nelipsit din bucătăria românească, mai ales pentru rețetele de prăjituri. Dacă ții post sau nu îl ai în casă, există câteva alimente cu ajutorul cărora îl poți înlocui, iar gustul preparatelor va fi și mai delicios.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline este un înlocuitor perfect pentru unt. Are aceeași textură în momentul în care este folosit și oferă acizi grași sănătoși preparatelor. După coacere, prăjitura va avea un aspect mai luminos. Cantitatea folosită va fi cu 15% mai mică decât gramajul untului. Pentru dulciuri, este recomandat uleiul de măsline extravirgin.
Ulei de floarea soarelui
Dacă nu ai unt, uleiul de floarea soarelui este perfect. El va avea o aromă neutră, iar pentru deserturi este varianta cea mai bună. Ca și gramaj, echivalarea a 100 de grame de unt este de 80 de grame de ulei. Pentru patiserie lichidele se măsoară în grame.
Piure de fructe
Piureul are o consistență asemănătoare cu cea a untului și poate fi folosit în rețetele pentru prăjituri. Cantitatea folosită va fi aceeași, dar va oferi un gust mai aromat preparatului și chiar îl va îndulci, dacă alegi să faci de banane sau mere. Avocado va oferi grăsimi sănătoase organismului fiind bogat în Omega 3 sau vitaminele C și E. Ai nevoie de 60 de grame de piure pentru a înlocui 100 de grame de unt.
Unt de arahide
Untul de arahide are o consistență groasă și are un gust delicios. Înainte de a-l folosi, el se încălzește și apoi se combină cu celelalte ingrediente. Ai nevoie de 60 de grame pentru a înlocui 100 de grame de unt.
Iaurt, brânză proaspătă sau cremă de brânză
Iaurtul conține mai puține calorii decât untul și poate să contribuie la rețeta ta pentru prăjitură. Alături de iaurt, intră și brânza cremă sau cea proaspătă. Cei care urmează o dietă vegană sau țin post, pot să înlocuiască iaurtul cu unul din soia sau tofu.