Cum fierbi perfect un ou, de fapt. O să rămâi surprins după ce afli cât trebuie să îl ții în apă
![Ilinca Lunca](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/ilinca-lunca-1696416463.jpg)
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 09.02.2025 la 15:16
Actualizat pe 09.02.2025 la 15:16
Majoritatea oamenilor fierb un ou în maxim 5 minute și îl bagă în apă abia după ce începe să dea în clocot. De cele mai multe ori, acesta nu arată perfect, dar este delicios. Un specialist te învață să fierbi un ou perfect printr-o modalitate pe care puțini o cunosc! O să rămâi surprins când vei afla cât trebuie să îl ții în apă.
![Oul se fierbe minim o oră la 65 de grade Celsius. ou fiert](https://img.spynews.ro/?u=https%3A%2F%2Fspynews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F9%2F346515%2Fprofimedia0956722068.jpg&w=1200)
Ouăle se fierb diferit față de cum știa toată lumea.
Profimedia
- Cum fierbi corect un ou
- Se ține în apă peste jumătate de oră
Oul fiert este considerat unul dintre preparatele cel mai ușor de gătit. Procesul pe care îl urmează oamenii este același: pun apa la fiert, când clocotește adaugă cu grijă și oul și îl lasă să fiarbă maxim 5 minute. Adevăratul proces de fierbere este complet diferit, însă.
Cum fierbi, de fapt, un ou ca un profesionist
Specialiștii sunt de părere că ouăle trebuie fierte mult timp, la o temperatură mult mai mică decât cea a pumnctului de fierbere, care este de 100 de grade Celsius. Acest lucru este recomandat datorită diferenței de textură dintre albuș și gălbenuș.
Dacă îl ții prea mult la fiert, albușul va fi tare, iar dacă îl ții prea puțin, galbenușul va fi crud. Conform experților, oul se fierbe la 65 de grade Celsius, timp de o oră! Așadar, trebuie ținut un timp îndelungat în apă, astfel încât textura gălbenușului și cea a albușului să fie perfectă și direct proporțională.
”Ne permite să avem un singur material, dintr-o singură bucată, dar cu structuri diferite și, prin urmare, proprietăți diferite”, a declarat cercetătorul Ernesto Di Maio.
Ce este tehnica ”sous vide”
În căutarea modalității perfecte de a găti un ou fiert, având în vedere diferența mare dintre cele două texturi, specialiștii au găsit tehnica ”sous vide”. Aceasta a fost descoperită în a nul 2002, când gastronomul molecular francez, Hervé This, a vorbit despre acest lucru.
Noua tehnică îi ajută pe oameni să obțină un gălbenuș gătit perfect și un albuș care nu se întărește complet. Oul fiert în acest fel este perfect pentru a fi mâncat doar cu sare și legume, dar poate fi adăugat și în sandvis.
Citește și: 9 alimente care conțin mai multe proteine decât ouăle. Este recomandat să le mănânci regulat