Cum îți dai seama că e momentul potrivit pentru recoltarea strugurilor de vin. Care sunt factorii pe care trebuie să îi ai în vedere
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 05.09.2023 la 00:27
Actualizat pe 05.09.2023 la 00:27
Recoltarea viței de vie este o perioadă dificilă, dar și una frumoasă. Pentru un vinificator, a ști când să recolteze strugurii este o chestiune de gust, pricepere și conștientizare. Un vinificator care observă mai multă activitate de păsări în podgorie, de exemplu, tocmai a primit o alertă de la natură că fructele sunt coapte pentru că păsările, ratonii și urșii sunt întotdeauna primii atunci când vine vorba de fructe dulci.
- Cum se stabilește momentul perfect pentru recoltarea strugurilor de vin
- Factorii de care țin cont specialiștii
Potrivit specialiștilor, atunci când vine vorba de identificarea momentului optim pentru a culege strugurii, nu există o ecuație magică, deoarece există o mulțime de mulți factori individuali de luat în considerare. În mod tradițional, unii vinificatori spun că strugurii ar fi numai buni de cules la 100 de zile de la începutul înfloririi, dar în prezent, combinația celor factorilor: tehnologia nouă, gusturile în evoluție și un climat în schimbare, pot face ca strugurii să fie culeși oricând în timpul sezonului general de recoltare.
Cum se stabilește momentul perfect pentru recoltarea strugurilor de vin
Potrivit specialiștilor, atunci când sunt gata de cules, strugurii roșii vor căpăta o culoare verde, apoi galbenă și în cele din urmă, roșie, în timp ce strugurii albi vor părea aproape translucizi. Această schimbare de culoare arată că boabele sunt pe cale de pregătire. Vinificatorii vor observa, de asemenea, culoarea tulpinilor și a semințelor. Când ciorchinii sunt copți, vor deveni maronii.
Strugurii vor deveni cărnoși și, cu cât sunt mai ușor de smuls dintr-un ciorchine, cu atât sunt mai copți deci sunt numai buni de cules.
Este nevoie de mult timp pentru deveni specialist în culesul strugurilor – la urma urmei, vinificatorii pot exersa doar o dată pe an acest lucru. Cu toate acestea, profesioniștii experimentați vor putea determina maturitatea optimă în funcție de aroma strugurilor. Ei vor căuta dulceața fără nici un fel de amărăciune și un echilibru bun de coacere a zahărului și coacerea fenolică, care se referă la dezvoltarea optimă a compușilor aromei de struguri în coajă, semințe, tulpini.
Vinificatorii vor acorda o atenție deosebită acidității. Prea mult acid (un nivel scăzut al pH-ului) poate face ca vinul rezultat să fie acid și astringent, dar dacă nivelul de acid este prea scăzut (și pH-ul prea mare), vinul poate fi flasc și nestructurat. Semințele de struguri oferă, de asemenea, un indiciu: sunt ușor de mestecat când strugurii sunt copți.
În timp ce unii dintre cei mai experimentați profesioniști se bazează pe gust pentru a-i ghida când vine vorba de culesul viei, alții se bazează și pe tehnologie pentru a-i ajuta. Un refractometru portabil, folosit pentru a măsura nivelurile de zahăr, este o trusă obișnuită pentru viță de vie. Zahărul din struguri se măsoară în grade Brix, care este raportul dintre zahăr și soluția de zahăr. Cu cât sunt mai multe grame de zaharoză în 100 de grame de soluție, cu atât Brix-ul este mai mare. Strugurii de vin spumant sunt de obicei recoltați atunci când Brix este între 18° și 20°, în timp ce strugurii pentru vinurile mai dulci sunt de obicei recoltați când nivelurile Brix sunt între 19° și 25°.
Strugurii vor fi, de asemenea, evaluați în laboratoare pentru pH și niveluri titrabile (TA). Pe măsură ce strugurii se coc, pH-ul crește și acizii scad și ambele împreună oferă vinificatorului o idee despre aciditatea vinului. Pentru nivelurile de pH, ținta la recoltare pentru un vin roșu este de obicei între 3,3 și 3,5. Pentru un vin alb sau rose, 2,9 până la 3,3 este mai potrivit. Pentru acidul titrabil, o țintă bună pentru vinul roșu este, în general, 6,5 până la 7,5 grame pe litru, în timp ce vinul alb și trandafir pot scădea între 6,5 și 9 grame pe litru.
Alți factori de care se ține cont când vine vorba de perioada perfectă pentru culesul viei
Odată ce vinificatorii au luat în considerare toate cele de mai sus, există încă și alți factori suplimentare. De exemplu, strugurii copți într-o parte a viei nu indică neapărat strugurii copți pe întreaga podgorie, unele rânduri de viță de vie se pot coace mai repede, sau mai lent, din cauza expunerii la vânt sau la soare.
De asemenea, trebuie luat în considerare și tipul de struguri și stilul de vin. De exemplu, vinificatorii care produc un vin spumant în șampanie vor prefera ca strugurii lor să fie puțin mai puțin copți.
Este clar atunci că nu există o formulă magică care să ghideze vinificatorii în decizia lor de a începe culegerea. În schimb, totul se reduce la chimie, intuiție și, după cum spun și profesioniștii, multă experiență.
Citește și: Rețetă de dulceață de struguri roșii. Un preparat ideal pentru acest sezon