Cum să ai o imunitate puternică în sezonul rece. Ce să incluzi în alimentație mai ales în această perioadă
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 31.10.2024 la 11:05
Actualizat pe 31.10.2024 la 11:05
Odată ce temperaturile încep să scadă, este bine să fii mai atent la ce alimente consumi, astfel încât să ai o imunitate puternică în sezonul rece. Pe lângă că este bine să incluzi în alimentație surse de vitamina C, recomandat este în această perioadă să nu neglijezi nici somnul de calitate.
- Ce să faci pentru o imunitate puternică în sezonul rece
- Ce alimente să incluzi în alimentație în această perioadă
Chiar dacă ai deja un stil de viață echilibrat, specialiștii spun că nu este suficient pentru a avea o imunitate puternică în sezonul rece. De aceea, este bine să incluzi în alimentație surse de vitamina C, dar și ceapa și usturoiul, cunoscute pentru că au proprietăți antivirale și antibacteriene.
Cum să ai o imunitate puternică în sezonul rece
Specialiștii spun că este bine ca în sezonul rece, mai ales, să reduci consumul de alcool, asta pentru că imunitatea are de suferit. Studiile arată că alcoolul are un efect negativ asupra celulelor imune.
Recomandat în sezonul rece este să nu neglijezi nici somnul de calitate. Specialiștii recomandă 7-9 ore de somn pe noapte, dar în special în această perioadă, când organismul este mai predispus ca într-o altă perioadă la viroze.
Un alt obicei de la care este bine să nu abați, chiar și în sezonul rece, este de a face sport. Specialiștii spun că mișcarea ajută la întărirea imunității, scade nivelul de stres și ajută la funcționarea normală a sistemului cardiovascular.
Indicat este ca mereu să fii atent și la consumul de zahăr pe care este bine să încerci să îl reduci, mai ales iarna. Studiile arată că zahărul nu face altceva decât la a contribui la scăderea imunității. În loc de zahărul clasic, poți opta pentru îndulcitori naturali.
Ce nu ar trebui să îți lipsească din alimentație în această perioadă
- alimentele care conțin vitamina C (citrice, kiwi, fructe de pădure, ananas, varza, legumele verzi, ardeii, broccoli)
- iaurtul / kefirul - aliment cu un conținut ridicat de vitamina C
- ceapa și usturoiul - pentru că au proprietăți antibacteriene și antivirale
- ouă, carne slabă și pește - pentru proiecte și zinc
- spanacul - pentru că are antioxidanți, acid folic, fier, magneziu și potasiu
- ghimbirul - datorită proprietăților antiinflamatorii și antioxidante
Citește și: Băutura care te scapă de durerile de cap. Este mai eficientă decât pastilele