Cum să dormi 8 ore în 4 ore și să te trezești odihnit
Publicat pe 20.06.2022 la 17:41 Actualizat pe 20.06.2022 la 17:41
Da, există studii care demonstrează că poți dormi opt ore în patru ore și să te trezești odihnit. Sunt câteva metode utile, asta în caz de nu aveți timp să dormiți suficient noaptea. În acest fel veți avea o viață sănătoasă, fără ca să simțiți lipsa de somn.
- Cum să dormi 8 ore în 4 ore și să te trezești odihnit
- Cum să ai un somn odihnitor și să te trezești plin de energie
Avem nevoie de 7 sau 8 ore de somn în fiecare noapte. Câte ore trebuie să dormim, în funcție de vârstă
În mod normal, fiecare persoană are nevoie de 7 sau 8 ore de somn pe noapte, însă, în funcție de vârstă, aceste ore variază:
Nou-născut, între 0-3 luni: 14-17 ore
Sugar, între 4-11 luni: 12-15 ore
Copil mic, între 1-2 ani: 11-14 ore
Preșcolar, între 3-5 ani: 10-13 ore
Copil de vârstă școlară, între 6-13 ani: 9-11 ore
Adolescent, între 14-17 ani: 8-10 ore
Tânăr adult, între 18-25 ani: 7-9 ore
Adult, între 26-64 ani: 7-9 ore
Efectele imediate ale lipsei de somn asupra organismului uman
Profesorul de neuroştiinţă şi psihologie de la Universitatea din California, Matthew Walker, a explicat în amănunt efectele negative pe care le pot suferi creierul şi corpul uman din cauza lipsei de somn.
„În primul rând, ştim că privarea de somn afectează sistemul reproductiv. Ştim că bărbaţii care dorm doar cinci până la şase ore pe noapte au un nivel de testosteron egal cu cel al bărbaţilor cu un deceniu mai în vârstă. Aşadar, epuizarea vă va îmbătrâni un deceniu din punct de vedere al virilităţii.
De asemenea, lipsa de somn afectează sistemul imunitar. Aşadar, după o singură noapte în care dormim doar 4 sau cinci ore, există o reducere de 70% a celulelor imunitare care luptă împotriva cancerului, numite celule „natural killer“ (celulele care ucid celulele tumorale sau pe cele infectate viral). Acesta este unul dintre motivele pentru care persoanele care dorm foarte puţine ore pe noapte au un risc crescut de a face cancer. Şi această listă include în prezent cancerul intestinal, cancerul prostatei, precum şi cancerul de sân. De fapt, legătura dintre lipsa de somn şi cancer este acum atât de puternică încât recent „Organizaţia Mondială a Sănătăţii” a decis să introducă orice formă de muncă pe timp de noapte pe lista carcinogenelor. Cu alte cuvinte, acestea sunt clasificate drept locuri de muncă care pot induce cancer, din cauza unei întreruperi a ritmului de somn.
De asemenea, lipsa de somn influenţează sistemul cardiovascular, deoarece ştim că noaptea, în timpul somnului profund ritmul cardiac scade, precum şi tensiunea arterială. Dacă nu dormim suficient, nu avem parte de «repornirea» sistemului cardiovascular, aşa că tensiunea arterială creşte. Dacă dormiţi mia puţin de şase ore, creşte riscul de a avea un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral mortal”, a explicat Prof. Dr. Matthew Walker.
Ce efecte are lipsa de somn cronică
Potrivit unui studiu publicat în Statele Unite ale Americii, lipsa cronică de somn reduce concentrarea intelectuală și sporește riscurile cardiace și de deces. Acest studiu a fost demonstrat de 39 de voluntari.
Cum este posibil să dormi 8 ore in 4 ore. Există X metode
Doar patru ore de somn pe noapte sunt suficiente. Indiferent dacă noaptea dormi bine sau nu, de obicei se întâmplă ca starea ta de sănătate să aibă de suferit. Există un mit care spune că te poți adapta somnului restricționat cronic, însă dovezile nu există.
Mai mult decât atât, persoanele care fac sport au multă nevoie de odihnă, iar organismul se poate recupera complet. Potrivit unui studiu din anul 2018, persoanele care dormeau regulat mai puțin de opt ore pe noapte au creierul și corpul îmbătrânit cu opt ani. Persoanele care dorm sub șapte ore pe noapte pot suferi de câteva afecțiuni precum: depresie, anxietate, obeziate, diabet, accident vascular cerebral, apnee obstructivă în somn, psihoza și boli cardiovasculare.
Metoda 1: exercițiile fizice
Efectuarea unor exerciții fizice ușoare duce la stimularea fluxului de sânge în creier. Acest lucru te va face să dormi noaptea mai bine, mai liniștit și să fi mai odihnit pe timpul zilei.
Metoda 2: evitarea ecranelor
Evitarea ecranelor este o tehnică extrem de utilă ce nu trebuie să lipsească din viața ta. Seara, după ce vă băgați în pat, opriți orice ecran, de exemplu laptop, tabletă, televizor sau telefon. Ecranele emit lumina albastra, care poate interfera cu ritmul natural circadian al corpului și, de asemenea, cu producția de melatonină.
Metoda 3: dieta sănătoasă
O dietă sănătoasă, fără grăsime, fără zahăr și fără conservanți, te va ajuta în totalitate, ci nu doar să fi energic toată ziua, ci și să te odihnești mai bine noaptea.
Metoda 4: petrecerea timpului în aer liber
Petrecerea timpului în aer liber este foarte benefică pentru un organism sănătos, dar și pentru un somn odihnitor pe timpul nopții. Este suficientă o singură plimbare seara, după programul de muncă.
Cum să ai un somn odihnitor și să te trezești plin de energie
Câteva sfaturi utile ca să ai un somn odihnitor și să te trezești plin de energie sunt:
1. Stabiliți o motivație pentru care să vă treziți dimineața.
2. Bea doar atâta cafea cât ai nevoie, și nu mai multă, ca să fiți în formă.
3. Creați un ambient plăcut și relaxant pentru somn.
4. Setați o alarmă prietenoasă și liniștitoare.
5. Lăsați deoparte telefonul sau televizorul.
Citește și: La ce oră e bine să mănânci dimineața ca să fii plin de energie toată ziua