Cum să păstrezi bananele proaspete timp de o săptămână. Trucul simplu care face minuni

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 09.07.2025 la 18:58
Actualizat pe 09.07.2025 la 18:58
Bananele sunt unul dintre cele mai iubite fructe, dar știm cu toții cât de repede se înnegresc și se înmoaie. Dacă vrei să te bucuri mai mult timp de gustul lor dulce și textura perfectă, există un truc simplu care face minuni.
- Bananele vor rămâne proaspete zile în șir
- Soluția simplă pe care o poți încerca acasă
Bananele sunt printre cele mai comune produse alimentare în aproape orice gospodărie. De la consumul ca atare până la utilizarea în smoothie-uri și iaurturi, fructul are mai multe utilizări în gătitul și gustările de zi cu zi.
Bogate în potasiu, fibre și zaharuri naturale, bananele nu sunt doar un stimulent energetic convenabil, ci și un ingredient-cheie în multe rețete tradiționale și moderne.
Cum să păstrezi bananele proaspete timp de o săptămână
Un expert a dezvăluit un truc simplu care poate păstra bananele proaspete timp de o săptămână, fără să se înnegrească. Într-un videoclip viral postat pe Instagram de contul amazing_garden_99, a fost prezentată o metodă ușor de aplicat, care schimbă complet modul în care îți păstrezi fructele.
Secretul este să înfășori rădăcinile bananelor într-un șervețel umed. Această tehnică ajută la menținerea prospețimii și previne înnegrirea rapidă a fructelor, permițându-le să rămână gustoase și ferme chiar și după șapte zile.
Este un truc atât de simplu încât îl poți încerca chiar de azi, pentru a evita risipa și pentru a te bucura mai mult timp de bananele tale preferate.
Bananele devin maro în urma unui proces natural numit rumenire enzimatică, care intervine atunci când fructul este expus la oxigen.
Fructele eliberează acest hormon de coacere, în special din tulpini. Acesta accelerează descompunerea clorofilei, transformând coaja din verde în galben și, în cele din urmă, în maro. Odată decojită sau feliată, pulpa bananei reacționează cu oxigenul, provocând înnegrirea suprafeței.
Consumul de banane poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge
Bananele sunt bogate în fibre solubile. În timpul digestiei, fibrele solubile se dizolvă în lichid pentru a forma un gel. Bananele necoapte (verzi) conțin, de asemenea, amidon rezistent, un tip de fibre pe care organismul nu le digeră.
Împreună, aceste două tipuri de fibre pot ajuta la moderarea nivelului de zahăr din sânge după mese și la reglarea apetitului prin încetinirea golirii stomacului. Acest lucru înseamnă că, în ciuda conținutului lor mai mare de carbohidrați, este posibil ca bananele să nu provoace vârfuri majore ale nivelului de zahăr din sânge la persoanele care nu au diabet.