Cum se prepară cel mai bun gem de prune. Ce fructe trebuie să alegi pentru ca rezultatul să fie aromat
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 22.09.2023 la 14:38
Actualizat pe 22.09.2023 la 14:38
Gemul de prune este nelipsit din casele românilor. Are un gust aromat și poate fi folosit pentru prepararea numeroaselor rețele, în special deserturi. Pentru a te bucura de un rezultat delicios, trebuie să știi cum aleg prunele potrivite.
- Cum se prepară cel mai bun gem de prune
- Ce fructe trebuie să alegi pentru ca rezultatul să fie aromat
Gemul de prune nu lipsește din cămara gospodinelor. Se prepară foarte simplu, iar prunele se găsesc în sezonul de toamnă, când se începe strângerea recoltei și pregătirea pentru iarnă. Pentru a face un gem cât mai delicios, ai nevoie să știi câteva trucuri foarte simple.
Cum se aleg prunele potrivite pentru gem
Gemul de prune se poate consuma alături de alte ingrediente. Mâncat ca atare cu pâine sau biscuiți, ori poate fi introdus în numeroase fursecuri și prăjituri, având o aromă deosebită. Se prepară foarte ușor, iar prunele nu sunt deloc pretențioase, spre deosebire de alte fructe.
Dacă nu urmezi câteva sfaturi simple, vei obține un gem amăruit sau prea zemos, dar nu acesta este rezultatul la care să te aștepți. Ai nevoie să știi câteva trucuri, iar gemul va fi delicios.
Prima dată se aleg prunele pentru gem. Ele trebuie să fie cărnoasă, cu pulpă fermă și dulci. Se culeg la sfârșitul lunii septembrie sau început de octombrie, când prunele devin mai dulci.
Deși se poate face din mai multe soiuri de prune, ideal ar fi să le alegem pe cele coapte și dulci. În acest fel, gemul va ieși aromat și va fi pe placul întregii familii.
Magiunul tradițional din prune se face din soiurile de prune din luna octombrie. La gem se adaugă zahăr pentru a face fructele cât mai dulci, în timp ce magiunului nu are nevoie de nimic dulce. Magiunul este recomandat pentru persoanele care evită zahărul și nu consumă prea multe dulciuri.
Cum pregătești prunele pentru fierbere
Prunele se spală bine, se taie pe jumătate și se scot sâmburii. Dacă vrei un gem fin, le poți curăța coaja, dar nu este recomandat. Coaja conține numeroase substanțe nutritive benefice pentru organism care rămân și după procesul de fierbere.
Dacă vei alege prune bine coapte și dulci, timpul de fierbere va fi mai scurt, iar gemul se va lega mai bine. Se adaugă 300 de grame de zahăr la un kilogram de fructe fără sâmburi.
Se fierb prunele într-o oală cu pereți nonaderenți. Poți să folosești și sâmburii la magiun. Ei se sparg și se pun în oala cu gem, alături de nucă măcinată, la sfârșitul fierberii. Se lasă la fiert 3-4 ore, până se leagă bine. Se amestecă din când în când, verificând să nu se lipească.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de clafoutis cu prune. Desertul simplu, rapid și ieftin pentru această toamnă