Cum trebuie să mănânci de Paște ca să nu ajungi la spital. Sfaturile medicului
Publicat pe 20.04.2022 la 11:44 Actualizat pe 20.04.2022 la 11:45
Excesele alimentare care se fac în perioada sărbătorilor de Paște îi aduc pe mulți români pe patul de spital. Pentru a evita o astfel de situație, medicii specialiști spun cum trebuie să mănânci în zilele de sărbătoare.
- Cum să nu ajungi la spital după masa de Paște
- Ce sfaturi dau speciialiștii
Când preparatele de Paște precum ouăle, cozonacul sau drobul sunt consumate în exces, există riscul să ajungi la spital. Dr. Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă, le spune oamenilor cum trebuie să mănânce de Paște, pentru a evita eventualele situații nedorite.
Cum să mănânci de Paște pentru a nu ajunge pe patul de spital
Specialiștii recomandă să nu facem excese alimentare, chiar dacă mesele sunt pline în această perioadă. De asemenea, sfatul medicului este să existe o diferenţă de cel puţin cinci ore între mese, ca organismul să digere mai uşor şi să se adapteze.
Foarte important este ca preparatele grele din punct de vedere caloric să fie însoțite de salată verde, ceapă, usturoi verde, ridichii şi alte legume, zarzavaturi. Mişcarea trebuie să fie nelipsită în această perioadă.
Potrivit Adevărul, medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Spitalul Judeţean Galaţi, spune că masa tradiţională de Paşte nu este problema, ci modul în care alegem să consumăm şi să asociem alimentele. Specialistul sfătuiește oamenii să nu consume mai mult de două ouă pe zi, iar friptura să o asezoneze mereu cu salată şi diverse verdeţuri.
Cantitatea și calitatea alimentelor, factorii care afectează organismul
Dr. Nechifor atrage atenția asupra cantității de mâncare pe care o consumăm în zilele de Paște.
Totodată, specialistul subliniază că nu există alimente interzise, doar cantitatea și calitatea lor este o problemă. Totodată, pune accentul pe mișcărea pe care trebuie s-o facem în zilele în care avem mese copioase.
„Mişcarea în sine, în funcţie de antrenamentul pe care îl avem fiecare, trebuie să fie uşor mai accelerată decât de obicei. Dacă facem, de regulă, o jumătate de oră de mişcare, acum ar fi bine să facem o oră, de preferat în aer liber. De asemenea, hidratarea este esenţială. Putem consuma în general apă, ceai, sau produse care să nu conţină prea mult zahăr”, a mai recomandat acesta.