Data la care se merge cu Steaua, conform tradiţiei. Ce semnificație are acest obicei
Publicat pe 20.12.2023 la 23:08 Actualizat pe 20.12.2023 la 23:08
Ne aflăm într-una dintre cele mai frumoase perioade ale anului calendaristic, iar colindatul este, fără doar și poate, una dintre cele mai frumoase tradiţii de Crăciun. Iată când se merge cu steaua, conform tradiţiei, şi care este semnificaţia acestui obicei!
- Când se merge cu Steaua, conform tradiţiei
- Semnificaţia acestui obicei
Obiceiurile și tradițiile de dinaintea Crăciunului creează o atmosfera extrem de frumoasă, specifică lunii în care ne aflăm. Ei bine, printre cele mai renumite tradiții este și cea a mersului cu Steaua, chiar dacă mulți au renunțat la această idee.
Când se merge cu Steaua, conform tradiţiei
In acest fel, conform traditiei, colindătorii încep să meargă cu colindul din casă în casă încă din 6 decembrie 2023 și până pe 7 ianuarie 2024, si anume de la sărbătoarea Sfântului Nicolae și până la Sfântul Ioan.
Mai mult decat atat, cea mai importantă seară a colindelor este seara de Ajun, la data de 24 decembrie 2023, zi in care colindătorii vestesc Nașterea Domnului Iisus Hristos.
Ce semnificaţie are mersul cu Steaua
Mai exact, de la Crăciun şi până la Bobotează, copiii din satul tradițional, dar și din centrele urbane, umblau cu Steaua, care este un obicei vechi ce se întâlneşte la toate popoarele creştine.
Totodată, această tradiție vrea să amintească de Steaua care a vestit naşterea Mântuitorului Iisus Iisus şi i-a călăuzit pe cei trei magi.
Și cântecele despre stea provin din surse diferite: unele din literatură bizantină ortodoxă, altele din literatură latină medievală a Bisericii Catolice, câteva din literatura de nuanţă Calvină şi, multe din ele, din tradiţiile locale, ppotrivit Hârlau Etnografie.
Micul cor al “stelarilor”, care intră în casă în zilele Crăcinului, cântă versuri religiose despre naşterea Mântuitorului Iisus Hristos: „Steaua sus răsare”; „În oraşul Vitleem”; „Trei crai de la răsărit”. De obicei, cei care merg cu steaua, sunt cete de copii în vârstă de 7 – 14 ani.
CITEȘTE ȘI: Urări de Ajunul Crăciunului. 40 mesaje și felicitări pentru 24 decembrie