De ce e bine să mănânci sfeclă roșie. Beneficiile pe care le are asupra organismului uman
Publicat pe 15.05.2023 la 17:51 Actualizat pe 15.05.2023 la 17:55
Multe persoane care își doresc un stil de viață cât mai sănătos au început să consume sfeclă roșie. Iată de ce este bine să mănânci des. Îți prezentăm beneficiile pe care le are asupra organismului uman.
- Beneficiile consumului de sfeclă roșie
- Ce trebuie să știi
Sfecla roșie este sursă bogată de nutrienți și antioxidanti, ceea ce o face o alegere excelentă pentru o alimentatie sănătoasă. Mulți oameni aleg să o consume destul de des. Ba chiar mai mult, unele persoanele au inclus-o in dieta zilnică.
Beneficiile consumului de sfeclă roșie
Sfecla roșie este o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului nostru. Este bogată în vitamina C, care susține sistemul imunitar, și vitamina K, importantă pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui. De asemenea, sfecla roșie conține vitamina A, vitamina B6, acid folic și fier, esențiale pentru producția de celule roșii din sânge și metabolismul adecvat.
Consumul regulat de sfeclă roșie poate avea beneficii remarcabile pentru sănătatea inimii. Aceasta este bogată în nitrați naturali, care sunt transformați în organism în oxid nitric. Oxidul nitric ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge, ceea ce poate reduce tensiunea arterială și riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, compușii antioxidanți din sfeclă roșie ajută la reducerea inflamației.
Sfecla roșie conține o substanță numită betaină, care este asociată cu îmbunătățirea funcțiilor cognitive și a sănătății creierului. Betaina are proprietăți antiinflamatoare.
Datorită conținutului său ridicat de nitrați, sfecla roșie poate spori performanța fizică și rezistența în timpul exercițiilor. Oxidul nitric derivat din nitrați ajută la creșterea fluxului de sânge și aportului de oxigen către mușchi, ceea ce poate îmbunătăți rezistența și capacitatea de efort. Atleții și sportivii de performanță își pot optimiza performanța prin includerea sfelei roșii în dieta lor.
Cât se fierbe sfecla roșie
Pentru a fierbe sfecla roșie, poți alege două metode: fierberea în apă sau în abur. Este important de precizat faptul că timpul de gătire variază în funcție de mărimea bucăților.
Pentru bucăți de sfeclă roșie de dimensiuni medii, poți fierbe în apă timp de aproximativ 25-35 de minute sau poți găti la abur timp de aproximativ 35-45 de minute. În cazul în care acestea sunt mici, 20 de minute, iar dacă sunt mari 40 de minute.
Citește și: De ce nu e bine să ții alimentele în ambalaje de plastic în frigider. Pericolul la care te expui