De ce fermentează zacusca de fasole. Greșeala care o strică
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 18.10.2022 la 10:44
Actualizat pe 18.10.2022 la 10:44
Gospodinele se pregătesc, în această perioadă, de ultimele aprovizionări pentru iarnă. Cu toții știm că majoritatea lasă la urmă zacusca, așadar, acest preparat se gătește acum în multe bucătării din România. Chiar dacă există multe rețete, gospodinele trebuie să știe unele informații care le va preveni una dintre cele mai mari probleme, cum ar fi fermentarea.
- Motivul pentru care zacusca fermentează
- Cum să evităm cea mai întâlnită greșeală
Românii abia așeaptă iarna, pentru a se bucura de zacusca pregătită toamna. Însă, această bucurie riscă să le fie stricată de o greșeală pe care o fac gospodinele, fără să își dea seama, astfel că ajung ca zacusca lor să fermenteze. Pentru a evita această problemă, este important să știm care este motivul pentru care acest preparat a ajuns să fermenteze.
De ce fermentează zacusca
O zacuscă fermentată este una dintre cele mai mari dezamăgiri ale gospodinelor atunci când deschid borcanele, pentru care și-au alocat mult timp. Așadar, ca să nu ajungem în acest moment, trebuie să știm care sunt cauzele care duc la o zacuscă fermentată și să le prevenim, pentru a ne putea bucura de ea la iarnă.
Așadar, zacusca poate să fermenteze din mai multe motive, pe care gospodinele cu greu le observă. Unul dintre acestea este faptul că borcanele nu au fost închise ermetic corespunzător, iar în acestea pătrunde aerul. Din acest motiv, pe zacuscă se formează mucegaiul, ceea ce o face imposibil de mâncat.
Un alt motiv din cauza căruia se ajunge la acest eșec, este faptul că gospodinele nu și-au luat toate măsurile de siguranță împotriva fermentării fasolei. Acesta este un aliment care fierbe ușor, astfel că la fel de ușor poate să și fermenteze. Din acest motiv, borcanele cu zacusca de fasole trebuie să fie depozitate în locuri foarte reci.
Adăugarea conservanților în borcanele cu zacuscă
Deși multe gospodine evită să adauge conservant în zacuscă, acesta este un lucru esențial în cea de fasole. Pentru a fi sigură că borcanele nu vor fermenta, este recomandat să încălcăm această regulă morală în încercarea de a mânca sănătos, și să recurgem la conservant în cazul cele de fasole. Conservantul va proteja fasolea de fermentare.
Citește și: Rețetă de zacuscă de hribi. Un preparat delicios pentru iarnă