De la ce te poți îngrășa, de fapt. Întrebări și răspunsuri despre calorii și acumularea de kilograme
Publicat pe 28.01.2021 la 01:35 Actualizat pe 28.01.2021 la 01:38
Lupta cu kilogramele în plus este o luptă pierdută pentru multe persoane. În cele mai multe cazuri, acest lucru este cauzat de obiceiuri contraproductive care sunt trecute cu vedere de majoritatea oamenilor. Află de la ce te poți îngrășa, fără să realizezi!
- Află de la ce te poți îngrășa, de fapt!
- Întrebări și răspunsuri despre acumularea de kilograme.
Din păcate, există foarte mulți factori care influențează greutate corporală, pe lângă alimentație. Anumite medicamente, stresul și alcoolul pot aduce cu ușurință acumularea de kilograme în plus nedorite.
Chiar dacă alimentația nu este singurul factor, există anumite alimente al căror coținut calori este mult prea mare și în timp consumul lor duce la îngășare.
De la ce alimente te poți îngrășa cel mai ușor
Anumite alimente sunt mai bogate în calorii decât altele, iar includerea lor în dieta zilnică își poate aduce rezultate nedorite. În cadrul unui studiu realizat de universitatea americană Harvard, s-a dovedit că untul are legătură cu creșterea în greutate.
De asemenea, cerealele rafinate au același efect asupra organismului dacă sunt consumate cu regularitate. Procesul de rafinare face ca produsul final să fie plin de "carbohidratii rai".
Dulciurile, alimentele prăjite, cartofii și carne procesată se află și ele pe lista alimentelor care îngrașă.
De la ce băuturi te poți îngrășa
La capitolul băuturi, sucurile din fructe, care au adaos de zahar pot fi cel mai mare dușman, fiind foarte ușor să te lași înșelat de ideea că ar fi mai sănătoase decât cele acidulate.
La rândul lor, sucurile acidulate au un conținut crescut de zahăr, mai mare decât al celor naturale.
Alte obiceiuri care îngrașă
Cum și când mănânci poate fi la fel de important ca alimentele pe care le consumi atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus. Dacă sari des peste micul dejun, ai doar o masă pe zi sau ai prea multe gustări între mese este mult mai posibil să iei în greutate.
Te poți îngrășa de la stres?
Atunci când este activat, cortizolul, cunoscut și ca “hormonul de stres”, transmite creierului nevoia de a reface depozitul de hrană. Astfel, apare pofta pentru alimente bogate în grăsimi. Pentru că au și un conținut crescut de sodiu ele duc la retenția de apă în țesuturi.
Te poți îngrășa de la anticoncepționale și de la hormoni, în general?
Potrivit medicilor, organismul fiecărei femei reacționează diferit la administrarea de anticoncepționale.
În multe cazuri, pastilele anticoncepționale stimulează pofta de mâncare sau favorizează retenția apei, dar lucrurile diferă de la un organism la altul, de aceea este recomandat să te consulți cu medicul înainte să iei orice tip de pilulă contraceptivă.
Te poți îngrășa de la vitamine?
Specialiștii spun că vitaminele în sine nu au cum să îngrașe. Ele sunt de fapt suplimente de care corpul are nevoie pentru a funcționa normal. Dacă ți o dietă mai drastică, aportul de vitamine este important pentru că oferă organismului micronurienţii esenţiali.
Te poți îngrășa de la apă?
Consumul de apă din belșug este recomandat într-o dietă sănătoasă. Cu toate astea, există studii care arată că prea multă apă dă poftă de mâncare, ceea ce duce la acumulare de kilograme în plus.
Te poți îngrășa de la fructe?
Răspunsul e da. De la anumite fructe poți lua mai ușor în greutate, deoarece numărul de calorii pe care îl au este foarte mare. În această categorie se încadrează avocado, bananele, strugurii, prunele și mango. Fructele de pădure, grepfrutul, cireșele și papaya se află la polul opus pentru că au foarte puține calorii.
Te poți îngrășa de la alcool?
Din păcate, consumul regulat de alcool nu-ți afectează doar ficatul, ci și greutate corporală. Alcoolul conține calorii goale, ceea ce înseamnă că nu are nicio valoare nutritivă, dar te poate îngrășa. Spre exemplu, un pahar cu 250 ml de vin conţine 180 kcal, echivalentul a doi biscuiţi cu ciocolată, potrivit Unica.
Te poți îngrășa dacă te lași de fumat?
Majoritatea celor care vor să se lase de fumat se tem că vor lua în greutate dacă o fac. Din nefericire, acest lucru este posibil pentru că cei care se lasă au tendința de a mânca mai mult sau de a avea ceva de ronțăit în mod permanent. În lipsa nicotinei, pofta de mâncare poate fi mult mai mare.