Ce înseamnă kcal. Diferența dintre calorii și kilocalorii
Publicat pe 10.06.2021 la 12:58 Actualizat pe 10.06.2021 la 16:43
Dacă ai fost vreodată preocupat de scăderea în greutate, cu siguranță ai ajuns să ții cont de kcal, kilocaloriile care sunt menționate pe ambalajele alimentelor. Foarte posibil este să te fi lovit și de confuzia dintre calorii și kilocalorii. Iată care este diferența dintre cele două!
- Ce înseamnă kcal
- Diferența dintre calorii și kilocalorii
Analizăm kcal înscrise pe ambalajele alimentelor pentru a ști câte calorii are acel produs, astfel încât să determinăm dacă poate fi inclus în dietă și în ce cantitate. Din păcate, există o confuzie la nivel general în ceea ce privește diferența dintre calorii și kilocalorii, care e provocată în mare parte de folosirea termenului calorii și atunci când este vorba despre kilocalorii. De asemenea, confuzia este creată și de Cal (cu majusculă) care se deosebește de cal.
Ce înseamnă kcal pe ambalajele alimentelor
Caloria este o unitate de măsură în fizică, fiind definită drept cantitatea de căldură/energie necesară pentru a creşte temperatura unui mililitru de apă cu 1°C. O calorie este echivalenta cu 4,184 jouli (J). Deoarece cantitatea de energie implicată în metabolism este mare, se folosește pentru măsurare kilocaloria (1 kcal = 1.000 calorii).
Nutriționiștii au ales să pronunțe calorii in loc de kilocalorii, pentru simplificare, astfel că de multe ori kcal este notată prin simbolul C. Din această cauză, daca vezi pe o etichetă scris că la 100 grame de produs aportul energetic este de x calorii, poți fi sigur că sunt de fapt kilocalorii.
Care e diferența între calorii și kilocalorii, cal și kcal
După cum am spus, o kilocalorie (kcal) este echivalentul a 1000 de calorii mici (cal).
Kcal înseamnă kilocalorii și este o unitate de energie. Măsoară cantitatea de energie sau de căldură. Unitatea Kcal poate fi definită drept cantitatea aproximativă de energie necesară pentru a ridica temperatura unui kilogram de apă cu 1 o C la 1 atm de presiune.
Dacă arzi o substanță, valoarea Kcal este cantitatea de căldură pe care o poate produce substanța. Conform definiției pentru calorii mici (cal), un cal este cantitatea de energie necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă cu 1 o C la 1 atm presiune. Atunci Kcal este egal cu 1000 cal.
Pe de altă parte, Cal ( cu majusculă) reprezintă calorii de kilogram . Aceasta se mai numește și calorii mari. Unitatea Cal nu trebuie confundată cu calorii mici (rețineți „c” cu minuscule). Cal poate fi definit ca cantitatea de energie necesară pentru a ridica temperatura unui kilogram de apă cu 1 o C la 1 atm presiune. Însă definiția pentru calorii mici folosește gramul unitar în loc de kilograme. Atunci definiția pentru cal este cantitatea de energie necesară pentru a crește temperatura unui gram de apă cu 1 o C la 1 atm presiune.
Chiar dacă numele este diferit, atât Kcal, cât și Cal definesc același concept. Prin urmare, 1Kcal = 1 Cal. Unitatea Cal este utilizată pentru măsurarea energiei sau a căldurii. Cantitatea de energie care poate fi obținută din alimente este măsurată sub formă de calorii. Aceste calorii sunt administrate fie în Kcal, fie în Cal.
Diferența dintre Kcal și Cal este că prima înseamnă kilocalorii mici, iar cea de-a doua reprezintă calorii de kilogram.
Câte calorii și kilocalorii ar trebui să consumi pe zi
Pentru a calcula câte kilocalorii trebuie să consumăm pe zi trebuie să ţinem cont de arderile energetice de bază, dar şi de arderile energetice induse de situaţiile fiziologice particulare precum creşterea sarcina, perioadele de alăptare etc. Greutatea, înălţimea şi activitatea fizică a fiecărui individ sunt de asemenea factori de care trebuie să se țină cont pentru o astfel de estimare.
La nivel general, în funcție de sex, vârstă și greutate, este recomandat următorul aport de kilocalorii:
- Bărbaţi între 20 şi 40 de ani (70 kg): 2700 kcal
- Femei între 20 şi 40 de ani (60 kg): 2200 kcal
- Bărbaţi între 41 şi 60 de ani (70 kg): 2500 kcal
- Femei între 41 şi 60 de ani (60 kg): 2000 kcal