Dieta flexitariană. Tot ce trebuie să știi ca să slăbești rapid și sănătos
Publicat pe 30.04.2023 la 21:33 Actualizat pe 30.04.2023 la 23:35
Cu toții am auzit de dieta flexitariană. Acest regim alimentar este, de fapt, o abordare modernă în nutriție. Cu toate că flexitarianismul este un concept relativ nou, el a câștigat popularitate în ultimii ani datorită beneficiilor sale asupra sănătății. Ce presupune dieta flexitariană și cum poți pierde kilogramele în plus cu ajutorul ei.
- Dieta flexitariană
- Tot ce trebuie să știi ca să slăbești rapid și sănătos
O lună ne mai desparte de sezonul estival. Cu toate că ne aflăm în minivacanța de 1 Mai, iar cei mai mulți au dat deja startul acestui sezon pe plajele din stațiunile de la malul Mării Negre, doamnele și domnișoarele trebuie să știe că mai au o lună în care pot da jos kilogramele acumulate de la mesele de sărbători din acest an.
Ce presupune dieta flexitariană
Pentru început trebuie să știm că acest cuvânt „flexitarian” provine din combinația dintre cuvintele „flexibil” și „vegetarian”. Mai mult decât atât, acest stil de viață nu este unul dur, ci adaptabil în funcție de nevoile și preferințele individuale.
Aceste persoane consumă în principal alimente de origine vegetală, însă ei nu exclud complet produsele de origine animală. Spre deosebire de vegetarieni și vegani, flexitarienii pot consuma rare ori produse din carne, pește, lactate și ouă.
Astfel că, dieta flexitariană se concentrează pe consumul crescut de legume, fructe, cereale integrale, leguminoase și nuci, având totodată o abordare mai mică în ceea ce privește consumul de produse de origine animală.
Cum funcționează dieta flexitariană
Această dietă numită și dieta flexitariană funcționează prin adoptarea unor principii cheie. Acestea vizează sănătatea, nutriția echilibrată și sustenabilitatea mediului, conform Healthline.com. Iată care despre ce principii este vorba:
Consumul predominant de alimente de origine vegetală
În această dietă, consumul de legume, fructe, cereale integrale, leguminoase și nuci asigură o dietă bogată în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Acestea menționate pot contribui la sănătatea generală și la prevenirea bolilor cronice.
Reducerea consumului de carne
Astfel că, prin reducerea consumului de produse din carne, flexitarienii contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a utilizării resurselor naturale.
Consumul moderat de produse de origine animală
Cu toate acestea, flexitarienii nu exclud complet produsele de origine animală din dieta lor, dar le consumă în cantități limitate. Ei beneficiază, astfel, de nutrienții esențiali găsiți în alimentele de origine animală. Printre aceștia se numără vitamina B12, vitamina D, calciul și acizii grași omega-3, fără a se baza în totalitate pe aceste surse.
Moderarea porțiilor
Și moderarea portiilor de mâncare ajută în cazul acestei diete. Astfel, controlul unei porții este important în dieta flexitariană pentru menținerea unui echilibru energetic și la prevenirea creșterii în greutate.
În dieta flexitariană ai o listă de alimente pe care trebuie să le incluzi în meniul zilnic.
- Fructe;
- Legume;
- Proteine vegetale (fasole precum cea neagră, kidney sau navy, edamame, năut, linte, tofu);
- Cereale integrale (orez brun, ovăz, orz, quinoa);
- Lapte vegetal (deși laptele de vacă este permis cu moderație);
- Ouă;
- Produse lactate (brânzeturi, iaurturi sau alternative lactate);
- Nuci, unt de nuci, semințe și grăsimi sănătoase;
- Uleiuri, ierburi și condimente.
CITEȘTE ȘI: Dieta fix la fix. Cum să slăbești mâncând orice, dar la ore fixe