FOTO / Ce mâncăm iarna: alimente recomandate în sezonul rece
Publicat pe 10.01.2019 la 17:33 Actualizat pe 10.01.2019 la 17:41
În sezonul rece sunt mai puţine opţiuni alimentare dacă ne gândim la fructe sau legume. Există totuşi variante care oferă necesarul zilnic de nutrienţi.
În sezonul rece sunt mai puţine opţiuni alimentare dacă ne gândim la fructe sau legume. Există totuşi variante care oferă necesarul zilnic de nutrienţi.
Rădăcinoasele: Ţelina, păstârnacul, sfecla roşie, morcovii şi napii sunt alimente cunoscute pentru concentraţia ridicată de vitamine, minerale şi carotenoizi. Mai mult, sunt surse excelente de fibre, folaţi (carenţa de folaţi determină apariţia anemiei, slăbirea funcţiei imune şi a funcţiei digestive) şi vitaminele C, E şi K. Le poţi consuma în supe creme sau în salate.
Citricele: Portocalele, grepfruturi, mineolele, mandarinele, clementinele sau lămâile sunt citricele care ar fi bine să nu-ţi lipsească din coşul cu cumpărături. Consumul este mai mult decât necesar în antimpul rece. Sunt o sursă importantă de vitamina C (care ajută sistemul imunitar şi ţine departe răceala), fibre ( care ajută sistemul digestiv şi digestia) şi vitamina A ( atât de importantă pentru piele).
Cartofii dulci: sunt un superaliment datorită cantităţii importante de betacaroten (antioxidant puternic), dar şi calciu, fier, fibre, fosfor, magneziu, zinc şi vitamina E. Cu importante studii ce îl transformă într-un aliment ce poate preveni diabetul, obezitatea sau bolile de inimă, cartoful dulce poate fi gătit sub formă de supă cremă, piure sau se poate coace la cuptor.
Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
A.S.