Gutuia ca medicament. Ce beneficii are pentru sănătate și care sunt contraindicațiile
Publicat pe 06.10.2020 la 16:48 Actualizat pe 06.10.2020 la 17:06
Gutuia este un fruct minunat, care poate aduce numeroase beneficii celor care știu cum să o folosească în mod corect. Astfel, nu numai că îi poți da un „boost” sănătății tale, dar poți să și slăbești!
- Gutuia este plină de vitamine și te poate ajuta și să slăbești.
- Iată tot ce trebuie să știi despre beneficiile gutuii!
Ce beneficii are gutuia pentru sănătate
Beneficiile gutuilor pentru sănătate sunt destule, așa că ia aminte de sfaturile pe care le vom enumera în acest articol!
Cum faci sirop de gutui pentru tuse
Siropul de gutui este un leac băbesc pentru tratarea tusei și îl poți face chiar tu, la tine acasă. Ai nevoie de:
- 1 kg gutui
- 1 litru apă
- 250-300 g zahăr
Curăță gutuile pentru a elimina puful. Se spală apoi cu apă rece, se recojesc și se taie fructele în felii subțiri, eliminând cotorul, codița și sâmburii.
Fierbe-le la foc mic timp de o oră și atenție să nu dea amestecul în clocot. Se ia de pe foc atunci când amestecul s-a îngrpșat. Lasă la răcit la temperatura camerei, apoi strecoară bine și mai dă o dată la fiert timp de 30-40 de minute până dă în clocot. Răcește tot la temperatura camerei.
Ce vitamine conține gutuia
Gutuile au un gust inegalabil, dar și multe proprietăți vindecătoare. Aceste fructe de toamnă vin „umplute” cu: vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu şi sodiu.
Dieta cu gutui
Deloc surprinzător, gutuile pot ajuta și să dai jos kilograme în plus. Este foarte simplu să urmezi o dietă care are la bază aceste fructe. Trebuie să ai trei mese pe zi și două gustări și să mănânci 2-3 gutui, fie în smoothie-uri, fie în stare normală.
Ce contraindicații are gutuia
Orice lucru în exces strică, chiar și fructele sănătoase. Se spune că semințele de gutui consumate în exces te-ar putea otrăvi, deși nu există dovezi clare în acest sens. Totodată, se recomandă consumul moderat de gutui dacă suferi de gastrită, pleurezie sau intoleranțe alimentare.
Citește și: REŢETA ZILEI – MARŢI: Dulceaţă de gutui. O reţetă minunată, parfumată şi delicioasă!
Gutuia și diabetul
Potrivit diabet-az.ro, frunzele de gutui conțin vitamine și minerale care, atunci când sunt transformate în ceai, pot regla nivelul de zahăr din sânge, fiind recomandat pentru cei care suferă de diabet.
Câte calorii are gutuia
Pentru cei care sunt preocupați de numerele atașate de fructe, nu numai de beneficiile lor pentru sănătate, vă veți bucura să aflați că o gutuie are numai 57 de calorii.