Ingredientul secret al ardelenilor pentru toba de casă. Rețeta cu care nu dai greș
Publicat pe 27.12.2023 la 07:35 Actualizat pe 27.12.2023 la 07:35
Toba se numără printre preparatele care nu lipsesc în niciun an de pe masa românilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Acest preparat este un adevărat deliciu culinar. Însă, știm că pe internet există o mulțime de rețete care diferă de la o regiune la alta, însă rezultatul final este la fel de delicios. Iată care este ingredientul secret pe care îl pun ardelenii în toba de casă!
- Ingredientul magic pe care îl pun ardelenii în toba de casă
- Gustul va fi mult mai bun
Ne aflăm în perioada sărbătorilor, bucățele tradiţionale umplu mesele românilor, iar dintre acestea, cele mai savurate sunt preparatele din carne de porc. Crăciun și Revelion sunt două dintre sărbătorile din an în care românii preferă să aibă de toate pe masă: sarmale, piftie, caltaboș, cozonaci, dar și tobă.
Ingredientul magic pe care îl pun ardelenii în toba de casă
Fără doar și poate, toba de casă se aseamănă foarte mult cu piftia, amândouă fiind compuse cam din aceleași ingrediente. În schimb, față de piftie, toba se prepară din picioare de porc, rinichi, limbă, urechi, slănină, șorici, dar și condimente.
Rețeta tradițională tobă de casă
Ingrediente
- 2 urechi de porc;
- 2 rinichi de porc;
- o limbă de porc;
- un bucată de muşchi de porc;
- o inimă de porc;
- un stomac de porc;
- 250 grame de slănină cu carne;
- o jumătate de kilogram de pulpă de porc;
- 4 căţei de usturoi;
- sare;
- piper măcinat;
- piper boabe;
- foi de dafin;
- 50 grame boia dulce (paprika).
Mod de preparare
Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a prepara această rețetă de tobă de casă este să cureți bine stomacul de porc de membrană interioară, cu sare grunjoasă. În continuare, se spală şi se lasă pentru aproximtaiv o oră în apă cu oţet şi ceapă tăiată felii. Acest lucru se face pentru a-i neutraliza mirosul puternic.
Mai apoi, se scoate din oțet și se clătește bine cu apă. În acest timp, separat, se pun la fiert urechile, rinichii, limba, inima, muşchiul, slănina şi pulpa de porc și se condimentează cu boabele de piper, sare după gust şi foi de dafin.
În acest timp, se lasă la foc o oră, iar după ce dau în fiert se scot şi se lasă la răcit. Ține minte că înainte de a opri focul este bine să adaugi și boiaua ardei.
Urmează pasul în care limba se curăţă de pieliţa albă şi se toacă, alături de celelalte măruntaie, în cubuleţe mari și se amestecă apoi cu usturoiul pisat, sare şi piper măcinat după gust, şi două polonice din zeama în care au fiert.
De asemenea, se umple stomacul cu compoziţia obţinută şi se coase deschizătura, iar apoi se introduce într-o bucată de dres, care se prinde bine la capete.
În final, se pune la fiert zeama în care au fiert organele, iar când această începe să clocotească se pune tobă în oală și se lasă la fiert pentru un timp de 30 de minute, înţepându-se toba cu un ac, din când în când.
Urmează momentul în care se scoate din zeamă cu o paletă şi se aşează într-un lighean și se pune deasupra tobei un fund de lemn, iar peste el se așează o greutate. Toba trebuie lăsată la rece cel puţin două zile, iar preparatul este gata.
CITEȘTE ȘI: Rețetă tobă de casă. Un preparat tradițional, care se face foarte ușor