Mare atenție la bulionul din supermarket. Nu îl cumpăra dacă apare acest ingredient pe etichetă
Publicat pe 22.02.2023 la 11:49 Actualizat pe 22.02.2023 la 11:52
Dacă nu ai familie la țară și nu ai de gând să faci bulion acasă, nu-ți rămâne altă variantă decât să cumperi din comerț. Totuși, este foarte important să alegi un produs bun, iar în cazul bulionului aproape 80% dintre cele existente în supermarketuri conțin un ingredient pe care este mai bine să-l eviți, potrivit reprezentaților Asociației Pro Consumatori (APC).
- Ce ingrediente de pe etichetă îți arată că nu trebuie să-l cumperi
- Specialiștii transmit un avertisment
Nu mai este un secret că multe produse din comerț care le înlocuiesc pe cele de casă nu conțin prea mult din ingredientele de bază din care s-ar presupune că sunt făcute. Este și cazul bulionului din supermarketuri, care în cele mai multe cazuri are ca ingredient principal ceva ce îi face pe specialiști să ne recomande să nu-l cumpărăm.
Bulionul făcut de gospodine în casă este un produs rezultat din roșii proaspete. Totuși, lucrurile se schimbă radical în cazul bulionului din supermarket, potrivit reprezentanților APC.
Ce conține mare parte din bulionul din supermarket
Specialiștii din cadrul APC au testat 70 astfel de produse și au aflat ceea ce bănuiau deja. Aveau la bază un ingredient care de multe ori nici nu e menționat pe etichetă.
Reprezentanții APC este că „78% din bulionul şi pasta de tomate analizate trebuie retrase de la comercializare, deoarece este realizat din concentrat de tomate, de provenienţa necunoscută, diluat cu apă până la obţinerea tipului de bulion sau pastă de tomate dorită a fi comercializată.”.
Concentratul de tomate este obținut din sucul de roșii încălzit, din care se scade apoi o anumită cantitate de apă. Cantitatea de apă extrasă determină trei tipuri diferite de concentrat: concentrat simplu, concentrat dublu,concentrat triplu.
Asociația a demarat o nouă campanie de informare și educare în ceea ce privesc etichetele produselor din supermarketurile din România.
„Asociația Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să atragă atenția consumatorilor, cât și autorităților statului român cu privire la procesul de denaturare legală/ilegală a multor produse tradiționale, astfel încât acestea să întreprindă măsurile legale care se impun pentru a stopa acest proces și pentru a susține financiar și logistic campaniile de educare și informare a consumatorilor întreprinse de către singura organizație de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC).”.