Merele versus perele. Ce este mai bine să consumi regulat

De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 23.07.2025 la 10:17
Actualizat pe 23.07.2025 la 10:17
Atât merele, cât și perele sunt recomandate într-o alimentație sănătoasă. Specialiștii spun, însă, că este bine să le consumi în funcție de ce obiective ai. Dacă vrei să te simți sătul mai mult timp, este bine să consumi pere, dar dacă vrei să beneficiezi de o cantitate mai mare de antioxidanți, este bine să consumi mere.
- Ce beneficii are consumul de mere și pere
- Ce este mai bine să consumi
Atât perele, cât și merele sunt surse excelente de vitamine și minerale, printre care fosfor și sodiu. Perele conțin calciu, magneziu și zinc, în timp ce merele au vitamina A, E și B1.
Ce să consumi regulat dintre mere și pere
Perele conțin cupru, un mineral, care, de regulă, nu se regăsește pe cât de mult ar trebui să în alimentație. Mai conțin și mult fier, calciu, magneziu și zinc. În schimb, merele intră în categoria fructelor cu multe vitamine, printre care A, E și B1. Perele au mai mult B3 și vitamina K, dar ambele au aceleași niveluri de vitaminele C și B2.
Amândouă sunt recomandate în dietă, datorită numărului mic de calorii, dar perele au și alte beneficii pentru sănătate. S-a demonstrat că îmbunătățesc digestia, că previn constipația și că ajută la un sistem digestiv sănătos, iar asta poate ajuta organismul să se detoxifieze eficient și mai repede. Conținutul de fibre al perelor este benefic pentru menținerea unui sistem cardiovascular sănătos și scăderea colesterolului.
Dietele bogate în fibre s-au dovedit că ajută la scăderea colesterolului „rău”, care provoacă boli cardiovasculare. Alimentele bogate în fibre, sunt sunt perele, ajută la reducerea riscului de a dezvolta diabet, cancer sau obezitate. Perele mai ajută și la întărirea sistemului imunitar și reduc inflamațiile.
Merele au beneficii similare cu perele în ceea ce privește scăderea colesterolului, riscul de accident vascular cerebral și diabet. Există unele studii care arată că merele ar putea ajuta la îmbunătățirea funcționării creierului și, eventual, să prevină bolile cognitive precum Alzheimer și demența, datorită antioxidanților care reduc riscul de deteriorare celulară din creier cauzată de inflamație și radicali liberi. Antioxidanții ajută și la prevenirea unor tipuri de cancer, printre care cancerul de sân.
Câte calorii are fiecare
Un măr de 200 de grame conține:
- 117 calorii
- 0,4 grame de grăsimi
- 0,75 grame de proteine
- 28 grame de carbohidrați, dintre care 10 sunt zaharuri.
- 4 grame de fibre
- 0,2 grame de fier
- 208 mg de potasiu
O pară de 200 de grame conține:
- 114 calorii
- 0,2 grame de grăsimi
- 0,8 grame de proteine
- 30 de grame de carbohidrați și 9,8 grame de zahăr
- 6,2 grame de fibre
- 0,4 grame de fier
- 232 mg de potasiu
Citește și: Cum să păstrezi bananele proaspete timp de o săptămână. Trucul simplu care face minuni