Motive pentru care te trezești obosit după o noapte lungă de somn. Ce spun specialiștii
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 26.06.2023 la 21:39
Actualizat pe 26.06.2023 la 21:39
Știai că poți să dormi 12 ore pe noapte și să te trezești tot obosit? Dacă da, trebuie să știi că, o astfel de stare poate fi cauzată de factori care pot include stresul din evenimente importante din viață sau modificări ale programului de somn. Sau ar putea fi insomnia secundară, care este legată de afecțiuni de sănătate, cum ar fi probleme de sănătate mintală, alte tulburări de somn, boli sau durere - și poate fi acută sau cronică. Iată și alte motive pentru care te trezești obosit după o noapte lungă de somn.
- Știai că poți să dormi 12 ore pe noapte și să te trezești obosit?
- Care sunt motivele
- Ce spun specialiștii
După cum bine știm cu toții, somnul este o activitate care trebuie făcută după o zi lungă de muncă. Deci, dacă te întrebi în mod regulat: „De ce sunt atât de obosit dimineața?” atunci poate că ar trebui să-ți revizuiești obiceiurile de zi și de noapte, care ar putea contribui la acea stare de amețeală.
Motive pentru care te trezești obosit după o noapte lungă de somn
Mergi la culcare la o oră târzie. În realitate, nu există într-adevăr un moment potrivit sau greșit pentru a merge la culcare; ceea ce există este momentul potrivit sau greșit pentru tine, legat de ora la care ar trebui să dormi. Dacă te culci la momentul nepotrivit pentru tine, atunci există posibilitatea să dormi 12 ore și să te trezești obosit. Fă-ți timp, studiază-ți cel mai bun moment pentru a tmerge la culcare, încearcă să dormi la acea oră și urmărește cât de bine te vei simți ziua următoare!
Apnee de somn. Aceasta este o afecțiune medicală care provoacă pauze frecvente în respirație. Dacă sforăi, atunci există șanse mari să ai apnee. Sforăitul, cauzat de blocarea căilor respiratorii, ar putea duce la pauze frecvente în timpul respirației și acest lucru ar împiedica un somn lin, determinându-te să te trezești obosit a doua zi! Un simptom major al apneei în somn este somnolența excesivă în timpul orelor de zi.
Un alt motiv pentru care s-ar putea să dormi 12 ore pe noapte și să fii totuși obosit este să petreci mai mult timp decât este necesar în pat. De asemenea, alarmele amânate pot perturba un somn bun și acest lucru ar afecta tiparul de somn. Să te trezești și să amâni alarma de mai multe ori nu este niciodată o idee bună.
Cofeina și alcoolul, unele dintre cauzele principale ale unui somn neodihnitor
Dacă te trezești obosit, deși dormi suficient, poate fi și din cauza tipurilor de produse pe care le consumi. Cele două probleme majore împotriva somnului sunt cofeina și alcoolul. Deși s-ar putea părea că alcoolul te amețește, de fapt, te îndepărtează de somn. Același lucru este valabil și pentru cofeină. Consumul produselor care conțin cofeină, cum ar fi cafeaua, îți pot stimula creierul să fie hiperactiv, iar atunci când dormi, reduce calitatea somnului și acest lucru se reflectă asupra activităților zilnice.
Citește și: Te trezești des în timpul nopții? Care sunt problemele medicale de care poți suferi