Motivul pentru care bicarbonatul de sodiu este esențial în sosul de roșii. Trucul pe care trebuie neapărat să-l urmezi
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 12.09.2022 la 14:30
Actualizat pe 12.09.2022 la 14:31
Bicarbonatul de sodiu este unul dintre ingredientele cele mai utile pe care oamenii le folosesc în diverse activități prin casă, însă și atunci când gătesc. Surprinzător sau nu, acesta este unul dintre ingredientele care nu trebuie să îți lipsească din sosul de roșii, dacă vrei să gătești ca un profesionist.
- De ce să adaugi bicarbonat în sosul de roșii
- Rețeta cu care vei obține cel mai bun sos de roșii
Gospodinele știu că bicarbonatul de sodiu este extrem de util în mâncare, mai ales în gătirea sosului de roșii. Cu siguranță ai gustat sosuri pregătite de profesioniști și te-ai întrebat ce ar trebui să faci ca să îți iasă la fel. Ei bine, nu au nevoie de ustensile minune sau de ingrediente greu de găsit, ci doar de unul pe care îl are toată lumea în casă, și anume bicarbonat de sodiu.
Cum să gătești cel mai delicios sos de roșii, adăugând bicarbonat
Bicarbonatul de sodiu are capacitatea de a neutraliza acidul din sosul de roșii, astfel că va avea consistența pe care ți-o dorești, nici prea densă, însă nici prea subțire. Așadar, acesta este unul dintre trucurile cele mai căutate, mai ales în perioada în care majoritatea oamenilor își umple cămările cu borcane pentru sezonul rece, iar sosul de roșii este un preparat important pentru la iarnă. Haideți să aflăm de ce ingrediente avem nevoie și cum se prepară.
Ingrediente
- O conservă de roșii cuburi de 400 g, sau 500 grame roșii proaspete, sau 500 ml de suc de roșii
- 1 ceapă mare tocată
- 2 linguri de ulei de măsline
- 3 sau 4 căței de usturoi
- Sare, oregano, busuioc, cimbru și chimen
- O jumătate de linguriță de zahăr
- O linguriță de oțet balsamic
- Opțional – ardei iute sau fulgi uscați
Mod de preparare
Vom începe prin a decoji usturoiul și ceapa, pe care le vom tăia cubulețe. Apoi pregătim o tigaie pe care o punem la încins, cu 2 linguri de ulei de măsline. Aici vom adăuga cubulețele de ceapă și usturoi, pe care le vom amesteca bine la foc mediu, după ce am adăugat sarea. Le vom ține la călit aproximativ 5 minute, până observăm că devin moi. După acest timp, vom adăuga roșiile în forma pe care ne-am ales-o și două căni de apă. Amestecăm preferabil cu o lingură de lemn, apoi adăugăm zahăr și o linguriță de oțet balsamic.
Pentru a crea o aromă și un miros aparte, vom adăuga ierburile enumerate în ingrediente. La final, lăsăm sosul să fiarbă 30 de minute, însă de data aceasta la foc mic, timp în care mai amestecăm din când în când, ca să evităm să nu se lipească.
Citește și: Bulion de roșii, rețeta la ceaun. Secretul din cele mai vechi timpuri al gospodinelor