Trei rețete de sfeclă roșie murată. Ce beneficii are și cum se consumă
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 07.09.2022 la 17:55
Actualizat pe 07.09.2022 la 17:55
Continuăm seria rețetelor de sezon cu unul dintre cele mai delicioase preparate de murături. După ce toată lumea s-a obișnuit cu rețetele de legume murate de toate felurile, cu siguranță nici sfecla nu trebuie să lipească din cămara gospodinelor.
- Trei idei de rețete sfeclă murată
- Ce beneficii are sfecla roșie murată și cum o putem servi
Pentru a veni în ajutorul oamenilor, vă propunem trei rețete de sfeclă roșie murată, de care să vă bucurați la iarnă la mesele alături de cei dragi. Aceasta poate să fie consumată împreună cu aproape toate felurile de mâncare, dar și fără.
Rețeta clasică de sfeclă roșie murată
Pentru a pregăti sfecla murată, aveți nevoie de doar câteva ingrediente și puțin timp liber. Aceasta este una dintre cele mai adorate murături mai ales de către cei mici, datorită gustului relativ dulce. Haideți să vedem de ce aveți nevoie.
Ingrediente pentru o cantitate de 3 borcane, la 640 ml:
- 1.2 kg de sfeclă roșie
- 800 ml apă
- 10 g semințe chimen
- 15 g sare
- 30 g zahăr
- 80 ml oțet
Mod de preparare:
Pentru început, este recomandat să vă asigurați că vă veți proteja mâinile cu o pereche de mânuși, deoarece riscați să vă pătați pielea din cauza sfeclei. După ce vi le-ați pus, fierbeți sfecla și tăiați-o cubulețe sau rondele.
Sfeclă roșie murată în saramură
Următorul pas este să pregătiți saramura. Pentru asta aveți nevoie de apă, pe care o puneți într-o cratiță, apoi adăugați sarea, chimenul și zahărul. Se pun pe aragaz și se fierb pentru aproximativ 10 minute. După acest timp, puteți să o luați de pe foc și să adăugați oțetul.
Se așează bucățile de sfeclă în borcane. Peste acestea se toarnă saramura fierbinte, apoi puneți capacele borcanelor. Borcanele se depozitează invelite într-o pătură la un loc uscat și ferit de soare, până a doua zi.
Rețetă de sfeclă murată cu hrean
Sfecla și hreanul ar putea să fie, pentru unii, o combinație curajoasă, deoarece ambele au gusturi relativ puternice. Însă, după ce încercați prima dată, cu singuranță nu le veți mai consuma separat. Pentru rețeta de sfeclă murată cu hrean, aveți nevoie de aceleași ingrediente pe care le-ați folosit și la cea în saramură, doar că de această dată veți adăuga și hreanul.
Pentru o cantitate de 3 borcane, aveți nevoie de aproximativ 6-9 felii de hrean. Acestea se bagă câte două sau 3 în fiecare borcan, în funcție de preferințe, după ce ați așezat sfecla în borcane, înainte să turnați saramura.
Varză cu sfeclă roșie la borcan
Acest amestec de varză cu sfeclă roșie vă va suprinde atât din punct de vedere al gustului, cât și a texturii.
Ingrediente
- 1 kg de varză
- 1 kg de sfeclă roșie
- Pătrunjel
- 2 linguri de sare
- 1 l apă
- 5 căței de usturoi
- Între 8 și 10 boabe de piper negru pentru fiecare borcan
- Ardei iute
Mod de preparare
Pentru început, trebuie să dizolvați sarea în apă și să tăiați varza bucăți. Apoi se taie usturoiul și ardeiul rondele și pătrunjelul bucăți. După ce v-ați pus mânușile de protecție, curățați sfecla și o tăiați rondele.
Pregătim borcanele și pe fundul lor punem boabele de piper, apoi un strat de varză, pătrunjel, usturoi, ardei, apoi un strat de sfeclă. Repetați procesul în ordinea asta până când umpleți borcanele. Se toarnă saramura în borcane, până ajunge la margini. Se pun capacele pe borcane, fără să le închideți, și le lăsați la temperatura camerei timp de o zi.
Conopidă murată cu sfeclă roșie
O altă combinație care, cu siguranță, vă va încânta este conopida murată cu sfeclă roșie. Pentru această rețetă, aveți nevoie de aceleași ingrediente pe care le-ați folosit și la rețeta de sfeclă cu varză, însă de această dată, veți înlocui varza cu conopida.
Borcanele se umple cu straturi alternative de conopidă și sfeclă, între care puneți aceleași condimente. După ce ați umplut borcanele, turnați saramura și puneți capacele borcanelor, pe care le veți depozita la un loc ferit de soare.
Ce beneficii are sfecla roșie murată
Sfecla roșie murată are o mulțime de beneficii pentru organismul nostru.
1. Sfecla roșie murată reprezintă o sursă importantă de fitonutrienți, cum ar fi betanina.
2. De asemenea, este un tonic hepatic, care purifică sîngele.
3. Betanina din sfeclă sprijină sănătatea minții.
4. Ajută la sănătatea arterială.
Cum se poate servi sfecla murată
După ce am aflat cum se prepară și la ce ajută sfecla roșie murată, probabil vă întrebați cum o puteți servi. Ei bine, după ce a trecut termenul necesar pentru murare a sfeclei, puteți să o serviți la masă alături de cei dragi, fie cu anumite preparate din carne, preferabil porc sau vită. De asemenea, în funcție de preferințe, aceasta se poate adăuga și în salate, oferind o aromă unică.
Citește și: Rețetă de zarzavat pentru iarnă. De ce ingrediente ai nevoie și la ce îl poți folosi