Motivul pentru care uneori, noaptea, te trezești însetat. Care e explicația specialiștilor
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 09.07.2023 la 23:49
Actualizat pe 09.07.2023 la 23:49
Indiferent dacă te trezești des deshidratat sau dacă îți strici somnul în miezul nopții, pentru că simți nevoia să bei apă, acest obicei poate fi deseori iritant. Aceste senzații de sete excesivă sunt, de obicei, cauzate de deshidratare și pot fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni medicale.
- De ce îți e sete uneori, noaptea
- Ce spun specialiștii despre acest obicei
Dacă vrei să dormi liniștit, o cameră mai răcoroasă este mai bună decât una mai caldă. Experții recomandă să setați temperatura dormitorului între 60 și 70 ° F (16 și 21 ° C). Dacă te trezești însetat, este, de asemenea, posibil ca aerul din casa ta să fie prea uscat. Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) recomandă să păstrezi umiditatea în casă între 30 și 50 la sută.
Motivul pentru care uneori, noaptea, te trezești însetat
Există mai multe motive pentru care s-ar putea să te treziți însetat, dar aproape toate se referă la deshidratare. Lipsa hidratării adecvate cu o zi înainte este probabil unul dintre principalele motive pentru care te trezești însetat. Într-o stare adecvată de hidratare, corpul tău are o cantitate precisă de electroliți și fluide pentru a îndeplini funcții importante. Când ești deshidratat, fie ai nevoie de mai multe lichide, fie ai un dezechilibru de electroliți.
Când dormi, corpul tău pierde în mod natural lichide și electroliți în mai multe moduri. Când sforăi sau respiri pe gură noaptea, umezeala din nas și din gură se evaporă treptat, provocând o deshidratare ușoară care te poate face să te trezești însetat. Acest lucru este deosebit de comun pentru persoanele cu tulburări de somn, cum ar fi apneea obstructivă în somn, deoarece tratamente precum aparatele CPAP și medicamentele pot usca membranele mucoase și pot provoca deshidratare.
Dormitul într-o cameră cu aer uscat poate crește și probabilitatea de a te trezi însetat. Aerul uscat, care este comun în climatele montane, în deșerturi și în timpul iernii, poate elimina umezeala din căile nazale și din gură. De asemenea, îți poate perturba somnul.
Unele afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat și diabetul insipid, pot provoca senzații de sete excesivă. Persoanele cu diabet au probleme cu procesarea corectă a zahărului. Ca urmare, rinichii lor lucrează mai mult pentru a restabili nivelul natural de zahăr din sânge prin creșterea urinării.
Sfaturi pentru a te menține hidratat
Nivelurile adecvate de hidratare variază de la o persoană la alta. În timp ce majoritatea experților recomandă să bei opt pahare apă pe zi, acest sfat nu ia în considerare electroliții care sunt esențiali pentru hidratare.
De la pepene verde și fructe de pădure până la cidru de mere condimentat, cu siguranță vei găsi o aromă pe care o iubești, care te va ajuta să te hidratezi și să eviți să te trezești însetat. Asigură-te că bei lichide pe tot parcursul zilei, nu doar când simți efectele deshidratării.
Citește și: Alimentul cu care poți să te hidratezi la fel ca și cu apă. Ce trebuie să consumi neapărat în sezonul cald