Ouăle se țin în frigider sau nu? De ce în multe țări se păstrează afară
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 14.09.2023 la 15:33
Actualizat pe 14.09.2023 la 15:33
Ouăle sunt incluse într-o mulțime de preparate, atât în România, cât și peste hotare. De multe ori apare întrebarea cu privire la depozitarea lor, în frigider sau într-o cămară, pentru a rezista cât mai bine.
- Ouăle se țin în frigider sau nu?
- De ce în multe țări se păstrează afară
Ouăle fac parte din categoria celor mai consumate alimente de la noi din țară și se poate prepara în diverse forme. Multe gospodine aleg să le depoziteze în frigider, dar opiniile specialiștilor sunt diferite cu privire la acest lucru.
Ouăle se țin în frigider? Ce recomandă specialiștii
Alimentele nu pot fi ținute prea mult timp în frigider fiindcă ajung să expire, astfel că este important să verificăm eticheta. După ce sunt recoltate, ouăle pot fi ținute în frigider timp de 20 de zile, la o temperatură de maxim 15 grade, fără să existe oscilații de temperatură.
Ouăle se țin întotdeauna cu vârful în jos, iar camera de aer de la baza oului să nu preseze asupra gălbenușului și va rămâne intact. Ele pot fi păstrate atât la temperatura camerei, cât și la frigider fiindcă vor avea aceeași rezistență.
Dacă le țineți în frigider, folosiți mereu rafturile de la mijloc și nu le depozitați pe ușă. Au nevoie de o temperatură constantă, iar interiorul frigiderului este cel mai potrivit. Mișcarea de deschidere și închiderii a ușii le va schimba mereu temperatura alimentelor.
Un bucătar britanic afirmă că ouăle nu se țin în frigider fiindcă textura cojii absoarbe aromele din frigider și vor avea un gust asemănător, fără să îți dai seama la început. Pe lângă gustul altor alimente, prin coaja ouălor se pot infiltra și bacterii. Ele se vor ține întotdeauna într-un suport special care să le protejeze.
În multe țări, ouăle nu se păstrează la frigider
În mai multe state, gospodinele nu păstrează ouăle la frigider, cu aleg alte opțiuni privind depozitarea lor. Alimentul nu poate rezista în căldură fiindcă ajunge să se strice foarte ușor, astfel că trebuie ținut într-o temperatură optimă. De cele mai multe ori, se țin într-un dulap al bucătăriei unde temperatura este aceeași și nu există diferențe majore de schimbare.
Pe lângă un dulap al bucătăriei, este recomandată și o cămară, unde este mai răcoare. Ouăle nu se țin în lumina soarelui și rezistă o perioadă îndelungată dacă sunt ținute în condiții optime.
CITEȘTE ȘI: Ce legume nu trebuie să bagi niciodată în frigider. Unde se depozitează corect