Pot pune bicarbonat în loc de praf de copt? Puține gospodine știu acest truc
Publicat pe 12.10.2022 la 18:14 Actualizat pe 12.10.2022 la 18:14
Bicarbonatul de sodiu și praful de copt sunt două ingrediente care seamănă și, cu atât mai mult, ele pot fi folosite în aceeași industrie, și anume gătitul. Cu atât mai mult, există un secret pe care poate nu îl știai. Bicarbonatul de sodiu poate fi înlocuitorul perfect al prafului de copt.
- Pot pune bicarbonat în loc de praf de copt
- Puține gospodine știu acest truc
Scopul principal pe care cele două produse îl au este cel de dospire al aluatului. Atât praful de copt, cât și bicarbonatul de sodiu sunt două produse care ajută ca aluatul preparatelor, fie el dulce sau sărat, să crească. Diferența de preț este una nesemnificativă, ambele produse putând fi achiziționate din orice magazin.
Pot pune bicarbonat în loc de praf de copt
Multe dintre gospodine știu că atunci când rămân fără praf de copt, drojdia le este aliatul potrivit. Însă, aceasta nu este singura alternativă. Praful de copt poate fi înlocuit chiar și cu bicarbonat de sodiu.
Praful de copt este ambalat în pliculețe de câte 7 sau 10 grame. Acesta se găsește în orice magazin alimentar. Ingredientul este folosit în aluaturile pentru prăjituri, biscuiți sau rulade pentru a le face mai aerate și pufoase. El conține o pulbere alcalină, o sare acidă și un amidon neutru.
Atunci când ia contact cu ingredientele umede din aluaturi, componentele alcaline și acide se combină și provoacă o reacție chimică care ajută aluatul să dospească și, astfel, să devină mai pufos. Așadar, ingredientul din bucătărie are are un rol asemănător cu drojdia, dar se folosește în aluaturi mai fine, unde drojdia nu este atât de indicată.
Praful de copt eliberează dioxid de carbon în interiorul aluatului. Acest lucru duce la crearea unor bule de aer, care produc creșterea aluatului, făcându-l mai fin. Ingredientul este recomandat pentru prăjiturile care necesită o coacere mai atentă.
Diferențe între praful de copt și bicarbonatul de sodiu
Bicarbonatul de sodiu și praful de copt reprezintă același lucru pentru unele gospodine. Cu toate că există o mulțime de diferențe, acestea le folosesc pe post ingredient asemănător.
Despre bicarbonat se știe cât de bine curăță diverse pete de grăsime, se știe că poate calmă durerile de stomac sau chiar că albește dinții. Însă, pus în aluaturile de prăjituri, acesta face minuni. Când este amestecat cu un ingredient lichid și acid precum iaurtul, oțetul, zeama de lămâie sau laptele bătut, bicarbonatul face o reacție care provoacă bule de carbon. Acestea ajută ca aluatul să crească, îl fac mai pufos și mai fin.
Praful de copt reacționează de două ori, prima dată în contact cu ingredientele lichide și, a doua oară, la căldură. Așadar, prăjiturile care se fac cu acest agent de creștere se pun în cuptorul încălzit în prealabil. Adesea, se folosește o linguriță de praf de copt la 250 g de aluat cu tot cu grăsimi, ouă și celelalte ingrediente incluse.
Cu ce poți să înlocuiești praful de copt
Există o serie de combinații care te pot ajuta să înlocuiești praful de copt. Pentru a înlocui o linguriță de praf de copt poți folosi o mulțime de produse pe care le ai deja în bucătărie.
-jumătate de linguriță bicarbonat de sodiu și 1 linguriță iaurt;
-jumătate de linguriță bicarbonat de sodiu și ½ linguriță zeamă de lămâie;
-1 linguriță bicarbonat de sodiu și ½ linguriță de oțet;
-2 albușuri de ou bătute spumă, recomandate pentru wafe, clătite și aluatul de biscuiți;
-Apa minerală forte pentru checuri și clătite, în cantitate foarte mică, poate face aluatul mai pufos;
-jumătate de linguriță de drojdie amestecată cu zahăr și 1 linguriță de lapte.