Poți să mai mănânci cartofii dacă au încolțit? Ce trebuie să știi despre această legumă
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 23.10.2023 la 09:47
Actualizat pe 23.10.2023 la 09:47
Cartofii sunt printre cele mai consumate dintre toate legumele, iar majoritatea oamenilor îi cumpără în cantități mari. Din acest motiv, de multe ori se întâmplă să încolțească. Iată ce trebuie să faci cu ei după ce au încolțit și dacă mai ai voie să îi consumi. Puțini oameni cunosc aceste detalii.
- Ce trebuie să faci cu cartofii dacă au încolțit
- Puțini oameni știu acest lucru
Este una dintre legumele pe gustul tuturor oamenilor, însă pe cât este de delicioasă și ieftină, pe atât de dificil este de întreținut.
Cartofii incolțesc foarte repede, iar o cantitate semnificativă din cea cumpărată este aruncată la coșul de gunoi. Chiar dacă nu au un miros neplăcut, oamenii aruncă cartofii încolțiți.
Poți să mai mănânci cartofi încolțiti?
Chiar dacă un cartof încolțit nu înseamnă un cartof stricat, majoritatea oamenilor refuză să îi mai consume. Într-adevăr, cartofii încolțiți au un aspect neplăcut, motiv pentru care ajung, de cele mai multe ori, la coșul de gunoi. De asemenea, germenii care se formează pe coaja cartofilor pot fi foarte nocivi pentru sănătate.
Din acest motiv, este bine de știut că poți să mănânci cartofi încolțiți, dar trebuie să ții cont de câteva detalii. Dacă cartofii abia încep să încolțească, este în regulă să îi mai consumi și nu trebuie aruncați la gunoi.
Cu cât au încolțit mai mult, cu atât mai nocivi pentru sănătate devin. Astfel, dacă nu au mulți germeni pe suprafața lor, sănătatea ta este în siguranță. În caz contrar, sunt toxici pentru organism.
Cum să păstrezi cartofii în siguranță
Cea mai importantă modalitate de a prevewni încolțirea cartofilor este să îi depozitezi în locurile potrivite. Aceasta legumă face parte de pe lista celor care nu se bagă în frigider, însă trebuie să îi păstrezi în locuri răcoroase.
Așadar, poti să îi depozitezi într-o debara, unde sunt feriți de umiditate și căldură. Aceste lucruri vor provoca încolțirea și mucegaiul. Este foarte important de știut că un ambalaj de carton sau o pugă de hârtie îi pot feri de căldură și soare, astfel că aceasta ar fi alegerea ideală.
La fel de important este și faptul că nu trebuie să depozitezi cartofii lângă ceapă sau usturoiul, deoarece conțin substanțe care favorizează încolțirea cartofilor.