Regula de care ar trebui să ții cont când bei cafea. Ce spune dr. Vlad Ciurea: „Trebuie să ne preocupe din foarte multe puncte de vedere”
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 04.02.2024 la 11:06
Actualizat pe 04.02.2024 la 11:06
Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite băuturi. O mulțime de persoane își încep dimineața cu această bătură. Există totuși o regulă pe care trebuie să o respecți, atunci când o consumi. Iată ce spune dr. Vlad Ciurea.
- Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite băuturi în rândul oamenilor
- Regula de care ar trebui să ții cont când o consumi
- Sfaturile oferite de dr. Vlad Ciurea
Cafeaua conține sute de compuși bioactivi. De fapt, este cea mai mare sursă de antioxidanți pentru mulți oameni. Studiile arată, de asemenea, că băutorii de cafea au un risc mai mic de afecțiuni precum diabetul de tip 2, tulburări neurologice și boli hepatice.
Regula de care ar trebui să ții cont când bei cafea
Dacă și tu te numeri printre persoanele care de îndată ce deschid ochii se gândesc deja la aroma și mirosul de cafea, atunci trebuie să știi că există o regulă de aur de care ar trebui să ții cont atunci când consumi această băurură.
”Cafeaua trebuie băută. Este o plăcere, nu numai gustul, mirosul. Cafeaua este o plăcere, este relaxare. Nu putem tăia cafeaua. Trebuie să avem ore de relaxare cu cafeaua în față. Este perfectă. Cafeaua trebuie să ne preocupe din foarte multe puncte de vedere: culoare, gestică, miros, timp de preparare, ce fel de cafea ne place.
Cafeaua trebuie băută dimineața, dar relaxați. Nu în fugă, nu cu un copil de mână, cu un telefon în cealaltă mână. Cafeaua trebuie să fie relaxare și plăcere.
A doua cafea, eu o pregătesc când încep lucrul după-amiază. Îmi face plăcere și a doua cafea”, a explicat acad. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, scrie DC Medical.
Cofeina, un ingredient activ din cafea, este substanța psihoactivă cel mai des consumată din lume. Specialiștii spun că un consum de 400 mg de cofeină pe zi, echivalentul a 4 căni (945 ml) de cafea, sunt sigure pentru majoritatea adulților sănătoși.
Consumul de cafea, legat de o longevitate crescută
În timp ce consumul mare de cofeină cauzează efecte secundare adverse, cafeaua este asociată cu multe beneficii pentru sănătate. A fost chiar legată de o longevitate crescută.
Într-un studiu efectuat pe 402.260 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 71 de ani, cei care au băut 4-5 căni de cafea pe zi au avut cel mai scăzut risc de deces în perioada de studiu de 12-13 ani. Alte două recenzii au susținut rezultate similare. Cu toate acestea, cercetarea este mixtă, scrie healthline.com.
Citește și: Băutura care te trezește dimineața mai repede decât cafeaua. Ce spun specialiștii