4 dulciuri de post fără coacere pe care le poți face rapid
Publicat pe 17.11.2021 la 11:21 Actualizat pe 17.11.2021 la 11:21
Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie și se va termina pe 25. În această perioadă, creștinii ortodocși renunță la produsele de origine animală, astfel că majoritatea elimină dulciurile din alimentație. Ei bine, noi ne-am gândit să îți prezentăm 4 rețete de dulciuri de post pe care le poți pregăti foarte rapid atunci când ești pe grabă și simți nevoia să mânânci un desert.
- 4 dulciuri de post fără coacere pe care le poți face rapid
- Secrete utile pentru dulciurile de post fără coacere
În perioada postului, creștinii ortodocși renunță la produsele de origine animală și la deserturile delicioase. Ei bine, noi ne-am gândit să îți prezentăm 4 rețete de dulciuri pe care le poți pregăti foarte rapid și le poți consuma în orice moment al zilei.
Prăjitură de post fără coacere cu mere și biscuiți
Ingrediente
-500 g biscuiti simpli, de post
-1 kg mere rase
-100 g zahar
100-200 g miez de nuca
-1 varf de cutit scortisoara
-vanilie
Mod de preparare
Se rad merele și se pun pe foc, într-o cratiță, cu zaharul, miezul de nucă taiat sau sfărâmat nu foarte fin, vanilia si scorțișoara. Se lasă pe foc, amestecand des, până când scade tot lichidul. Se lasă la racit.
Se așaza intr-o tavă o bucată de folie de plastic sau pungă. Se pun un strat de biscuiți, un strat de mere, iar un strat de biscuiti, iar mere, la urma să fie biscuiti.
Se acopera cu folia alimentară, se pune o greutate deasupra (un blat de lemn) si se lasă la rece câteva ore. Trebuie sa stea minim 2 ore. În acest timp biscuiții absorb umezeala de la mere și se inmoaie.
Prăjitură cu gem și aluat ras de post
Ingrediente
250g margarină
150g zahăr
100ml apă rece
550g făină
un plic praf de copt
esență de lămâie
2 pliculețe zahăr vanilat
un praf de sare
400g gem de prune
50g nucă
Mod de preparare
Amestecă margarina la temperatura camerei cu zahărul, zahărul vanilat și esența de lămâie.
Peste acestea adaugă apa și continuă omogenizarea până când zahărul începe să se dizolve. Mai departe amestecă făina cu praful de copt și încorporează treptat în amestecul de margarină, zahăr și apă. Trebuie să ai un aluat nelipicios, dar ușor moale.
Un sfert din aluatul rezultat învelește-l în folie alimentară și pune-l în congelator până când se va întări bine. Acest lucru durează aproximativ 15-20 de minute. Pentru a scurta timpul de stat la congelator poți împărți aluatul în bucățele mai mici.
Întinde restul de aluat într-o tavă pentru prăjituri cu dimensiuni aproximative de 25x35cm.
Mai departe amestecă gemul de prune cu nuca tocată grosier. De asemenea poți adăuga în gemul de prune puțină esență de rom sau zahăr vanilat pentru a-l aromatiza.
Întinde gemul peste foaia de aluat din tavă, apoi scoate din congelator aluatul congelat și rade-l deasupra prăjiturii într-un strat uniform.
Coace prăjitura la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 25-30 de minute sau până când se va rumeni frumos deasupra.
”Cheesecake”de post fără coacere
Ingrediente
1 cană caju
1 cană sos de mere
3 linguri ulei cocos virgin (vi-l recomand pe acesta)
¼ cană miere
2 linguri suc de lămâie
½ linguriţă extract pur de vanilie
1 linguriţă scorţişoară
Ingrediente aluat:
1 cană sau ceva mai mult de curmale fără samburi, stafide sau prune (sau un mix din toate trei)
1 cană migdale sau alte nuci (vi le recomand pe acestea)
1 linguriţă scorţişoară
¼ extract pur de vanilie
1-3 linguri apă (după cum este nevoie)
Mod de preparare
Nucile caju se lasă la înmuiat peste noapte.A doua zi, acestea se scurg, se clătesc şi se lasă la uscat.
Într-un blender se amestecă toate ingredientele pentru cheesecake până ce se omogenizează perfect.
Amestecul se pune deoparte şi se prepară aluatul.
Amestecă toate ingredientele pentru aluat în blender. Dacă aluatul este uscat, adaugă apă după necesitate. Aluatul nu ar trebui să fie prea amestecat şi lipicios.
În continuare, aşează aluatul prin presare pe fundul unei tăvi de copt sau al unui alt tip de tavă.Pune umplutura peste aluat.
Lasă prăjitura la frigider timp de cel puţin o noapte până când se întăreşte pentru a nu se sfărâma atunci când o tai.
Tort de biscuiți de post
Ingrediente
450 g biscuiti de post
3 linguri zahar
2 plicuri zahar vanilat
400 ml apa
1 lingura cacao
1 lingurita esenta de rom
100 g miez de nuca
100 g rahat multicolor
50 g stafide aurii
un praf de sare
nuca de cocos pentru ornat
Mod de preparare
Sfărâmați biscuitii intr-un vas, dar lasați și bucăți mai mari, pentru a-i da tortului un aspect mai placut. Se taie miezul de nuca grosier si cat mai uniform, daca se poate.Rahatul il puteți tăia în cuburi mai mici. Hidratați stafidele în apă cu esență de rom. Se ametecă toate ingredientele într-un vas încăpător.
Caramelizați 3 linguri de zahar, sau mai mult, sau mai putin, în functie de cat de dulce doriți tortul, dar trebuie avut în vedere ca majoritatea ingredientelor sunt dulci. Desfaceți cacaua în putină apă rece, apoi adaugați si restul de apa trecută la ingrediente si turnați acest amestec, treptat, peste zaharul caramelizat, de pe foc.
Amestecați energic, dar cu mare grijă să nu ne ardă vaporii degajati, apoi lasați siropul la foc incet până când se topește zahărul care se solidifică la contactul cu apa. Ridicați siropul de pe foc, adaugați in el si zaharul vanilat, putina sare si esenta de rom si il puteți turna fierbinte peste ingredientele din vas, amestecand totul bine, pentru a se patrunde biscuitii si a se omogeniza amestecul. Tapetați o formă de chec cu folie, intindeți compozitia in ea si se presează bine. Se dă forma la frigider pentru cel putin o ora, apoi puteți răsturna tortul pe platou si il puteți orna cu nucă de cocos sau cacao.
Secrete utile pentru dulciurile de post fără coacere
Toate dulciurile fără coacere se prepară repede, ingredientele sunt simple și la indemână, iar rezultatul este mereu delicios. Prepararea prajiturilor de post care nu mai trec prin cuptor este un fel de joacă în bucătărie. Nu trebuie să fii mare specialist sau să ai cursuri de cofetarie, iar succesul este garantat.
Marele secret al acestor prăjituri simple și rapide este ca ingredientele de bază pot fi variate si te poti adapta rapid la ceea ce ai în casa. Aromele si detaliile prajiturilor sunt la libera alegere a celui care le prepară.
Citește și: Prăjitură rapidă cu mere fără blat. Rețeta celui mai simplu desert cu fructe