4 rețete gustoase de sarmale în foi de viță
Publicat pe 22.12.2020 la 14:36 Actualizat pe 22.12.2020 la 17:42
Dacă ești român este strigător la cer să nu ai sarmale pe masă, în ziua de Crăciun. În mod normal ele se învelesc în foi de varză, dar pentru cei care vor să facă o schimbare anul acesta, este binevenită alternativa foii de viță, care va face sarmalele la fel de delicioase.
![4 rețete gustoase de sarmale în foi de viță farfurie cu sarmale](https://img.spynews.ro/?u=https%3A%2F%2Fspynews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2020%2F12%2F22%2F244141%2Fsarmaleinfoidevitaretete.jpg&w=1200)
Sarmalele în foi de viță sunt de-a dreptul delicioase
Pixbay
- Rețete gustoase de sarmale în foi de viță.
- Cele 4 rețete sunt pentru toate gusturile!
Dacă te hotărăști să încerci varianta cu foi de viță, ai de unde să alegi. Ți-am pregătit 4 rețete de sarmale în foi de viță care ar face pe oricine să ceară o a doua porție.
Rețetă de sarmale în foi de viță turcești
Ingrediente pentru 50 de sarmale: 500 g frunze de viță de vie în saramură, 200 g orez, 2 cepe medii, 2 roșii, 2 linguri de pastă de roșii, 1 legatură de pătrunjel proaspat, 1/2 legătură de mărar proaspăt, 250 ml ulei de măsline, 150 g carne de vită tocată, 2 linguri de semințe de pin prăjite, 2-3 lămâi foliate, sare și piper negru măcinat
Mod de preparare
Frunzele de viță de vie se scot din borcan și se lasă la scurs într-o sită. Roșiile se curăță de coajă și se toacă mărunt. La fel se procedează și cu ceapa.
Într-o cratiță se toarnă ulei și se adaugă ceapă. Se călește circa 1-2 minute la foc mic pânaă devine translucidă și se înmoaie ușor. Peste ceapă se adaugă orezul și carnea tocată și se călesc 2-3 minute, apoi se adaugă roșiile tocate, se amestecă bine și se completează cu sare, piper, pătrunjel tocat, mărar tocat, pastă de roșii. Peste toată compoziția se adaugă o cană cu apă clocotită, semințele de pin prăjite ușor și se amestecă. Se lasă circa 5 minute să fiarbă, apoi se oprește focul și se lasă mixtura să se răcească.
Se așază frunzele de viță de vie pe o suprafață netedă, se ia o lingură de umplutură răcită și se așază pe frunză, pe partea lata a sa. Se ruleaza cu grijă frunza peste umplutură, se bagă în interior lateralele, după care se rulează cât mai strâns și mai subțire sarmaua către vârful frunzei. Se procedează la fel până se termină frunzele și compoziția.
Se așază sarmalele într-o cratiță mare, una lângă alta, în 2-3 straturi. Se stropesc sarmalele cu restul de ulei de măsline și peste ele se așază feliile de lămâi. Se completează cu 2 pahare de apă, se acoperă cu un capac și se fierb circa 40 de minute la foc mic. După ce s-au fiert se servesc reci, alături de iaurt și feliuțe de lămâie.
Sarmale în foi de viță de post
Ingrediente
150 g orez
150 g ciuperci
3-4 linguri ulei
1 ceapă
2 morcovi
1 legatura pătrunjel
20 foi viţă
150 g suc de roşii
sare
piper măcinat
1/2 lămâie
câteva fire de mărar
Mod de preparare
Într-o tigaie încinsă cu ulei se călesc ciupercile tocate mărunt, ceapa, morcovii şi orezul. Se amestecă uşor să nu se prindă de vas şi se înăbuşă până dispare toată apa din tigaie şi se acoperă totul cu un strat de ulei. Se stinge cu jumătate cană de apă şi se lasă să fiarbă la foc mic, până se absoarbe tot sosul.
Când se răceşte puţin, se adaugă pătrunjelul verde tocat şi 2-3 linguri suc de roşii. Se umplu apoi foile de viţă cu câte o lingură din compoziţia de orez şi se rulează sarmalele. Se aşază într-o cratiţă cu fundul mai gros, unsă cu puţin ulei. Se presară mărarul tocat mărunt, se acoperă cu apă şi restul de suc de roşii şi se lasă să fiarbă la foc mic, 50-55 de minute.
Când sosul începe să scadă, se adaugă şi câteva felii de lămâie, se acoperă cratiţa cu un capac şi se fierbe în continuare, până sunt gata.
Sarmale în foi de viță cu orez
Ingrediente
250 de grame de orez
3 morcovi
Un dovlecel
10 ciuperci champignon
O jumătate de ardei gras
4 legături de ceapă verde
200 de grame de sos de tomate
O legătură de mărar
Foi de viţă (aproximativ 50 de bucăţi)
Sare şi piper, după gust
3 linguri de ulei
O linguriţă de vegeta
Mod de preparare
Pune o oală cu 2 litri de apă la fiert. Adaugă frunzele de viţă în apa care clocoteşte şi las-o să fiarbă 3-4 minute. Scoate-o pe o farfurie şi las-o să se răcească.
Pentru compoziţie se curăţă dovlecelul, morcovii, ceapa şi ciupercile şi se taie în bucăţi mari. Pune orezul într-o sită şi spală-l sub jet de apă rece. Scurge-l bine de apă şi lasă-l deoparte.
Într-o cratiţă adâncă, pune uleiul la încins, apoi adaugă orezul. Prăjeşte-l timp de 2-3 minute, până se rumeneşte puţin, apoi adaugă legumele mărunţite. Pune sare şi piper, după gust, amestecă bine şi lasă pe foc încă 5 minute, să se înmoaie legumele.
Într-un ibric, pune 250 ml de apă, o linguriţă de vegeta şi una de sos de tomate, amestecă şi lasă să dea un clocot. Toarnă această „supă” peste compoziţia din cratiţă, amestecă bine şi lasă la fiert încă 10-15 minute sau până când orezul absoarbe tot lichidul.
Lasă compoziţia de sarmale să se răcească, apoi umple sarmalele şi împătureşte-le. Aşază sarmalele într-o tavă unsă cu puţin ulei, apoi toarnă peste ele 500 ml de apă caldă în care ai adăugat restul de sos de tomate.
Rupe cu mâna firele de pătrunjel şi pune-le deasupra sarmalelor. Acoperă tava cu folie de aluminiu şi dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
Lasă la cuptor 2-3 ore şi completează cu apă dacă lichidul scade, astfel încât sarmalele să aibă în ce fierbe. Timpul de gătire diferă în funcţie de cuptor şi de frunză.
Rețetă de sarmale în foi de viță cu borș
Ingrediente
45-50 frunze de viță de vie
1 kg carne de porc, tocată (sau în amestec cu vită)
1 ceapă mare (sau 2 mai mici)
2/3 de ceașcă cu orez (cca 100 g)
3-4 linguri de ulei de floarea soarelui pentru călit ceapa
100-150 ml suc de roşii (sau 2 linguri pastă de roşii)
sare după gust
piper după gust
boia de ardei dulce după gust
1 legatură de pătrunjel verde (opțional)
450-500 ml borş (sau moare de la varză)
1 lămâie (opțional)
100-150 ml smântână
Mod de preparare
Dacă aveți frunze proaspete este suficient să le spălati cu apa rece, să le tăiați codițele și apoi să le opăriți în apă clocotită pentru câteva secunde. Își vor schimba culoare și se vor înmuia. Dacă au fost la congelator, trebuiesc doar dezghețate.
Se alege orezul se spală bine și se pune la scurs, într-o sită. Curățăm și spălăm ceapa, după care o tocăm mărunt. Într-o tigaie, călim ceapa împreună cu orezul și sucul de roșii (sau pastă de roșii), în puțin ulei încins, nu mai mult de 4-5 minute, fără să le rumenim. Dăm tigaia deoparte și lăsăm să se răcească compoziția.
În castronul cu carne tocată punem orezul și ceapa călite și condimentăm cu sare, piper și boia de ardei dulce, după gust. Amestecăm bine ingredientele și lăsăm puțin la rece.
Întindem frunzele de viță pe un tocător, cu partea cu nervurile în sus. Pe fiecare frunză de viță punem câte o lingură de compozitie. Rulăm apoi cu grijă sarmalele, dându-le o formă cilindrică și având grijă să se închidă bine capetele acestora.
Se ia o oală și pe fundul ei se pun câteva frunze de viță de vie, neumplute, tăiate fâșii sau întregi, ca să nu se prindă sarmalele. Punem sarmalele în oală și turnăm borș cât să le acopere. Ca sarmalele să stea scufundate în lichid, se pot acoperi cu o farfurioară sau cu un capac.
Sarmalele în foi de viță se fierb la foc mediu sau mic, peste 60 minute. Se completează cu apă, dacă scade prea mult. Se gustă și când sunt fierte, se oprește și se pune capacul. Se lasă la răcit.