Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » 4 rețete gustoase de sarmale în foi de viță

4 rețete gustoase de sarmale în foi de viță

Publicat pe 22.12.2020 la 14:36 Actualizat pe 22.12.2020 la 17:42

Dacă ești român este strigător la cer să nu ai sarmale pe masă, în ziua de Crăciun. În mod normal ele se învelesc în foi de varză, dar pentru cei care vor să facă o schimbare anul acesta, este binevenită alternativa foii de viță, care va face sarmalele la fel de delicioase.

farfurie cu sarmale

Sarmalele în foi de viță sunt de-a dreptul delicioase

Pixbay

  • Rețete gustoase de sarmale în foi de viță.
  • Cele 4 rețete sunt pentru toate gusturile!

Dacă te hotărăști să încerci varianta cu foi de viță, ai de unde să alegi. Ți-am pregătit 4 rețete de sarmale în foi de viță care ar face pe oricine să ceară o a doua porție.

Rețetă de sarmale în foi de viță turcești

Ingrediente pentru 50 de sarmale: 500 g frunze de viță de vie în saramură, 200 g orez, 2 cepe medii, 2 roșii, 2 linguri de pastă de roșii, 1 legatură de pătrunjel proaspat, 1/2 legătură de mărar proaspăt, 250 ml ulei de măsline, 150 g carne de vită tocată, 2 linguri de semințe de pin prăjite, 2-3 lămâi foliate, sare și piper negru măcinat

Mod de preparare

Frunzele de viță de vie se scot din borcan și se lasă la scurs într-o sită. Roșiile se curăță de coajă și se toacă mărunt. La fel se procedează și cu ceapa.

Într-o cratiță se toarnă ulei și se adaugă ceapă. Se călește circa 1-2 minute la foc mic pânaă devine translucidă și se înmoaie ușor. Peste ceapă se adaugă orezul și carnea tocată și se călesc 2-3 minute, apoi se adaugă roșiile tocate, se amestecă bine și se completează cu sare, piper, pătrunjel tocat, mărar tocat, pastă de roșii. Peste toată compoziția se adaugă o cană cu apă clocotită, semințele de pin prăjite ușor și se amestecă. Se lasă circa 5 minute să fiarbă, apoi se oprește focul și se lasă mixtura să se răcească.

Se așază frunzele de viță de vie pe o suprafață netedă, se ia o lingură de umplutură răcită și se așază pe frunză, pe partea lata a sa. Se ruleaza cu grijă frunza peste umplutură, se bagă în interior lateralele, după care se rulează cât mai strâns și mai subțire sarmaua către vârful frunzei. Se procedează la fel până se termină frunzele și compoziția.

Se așază sarmalele într-o cratiță mare, una lângă alta, în 2-3 straturi. Se stropesc sarmalele cu restul de ulei de măsline și peste ele se așază feliile de lămâi. Se completează cu 2 pahare de apă, se acoperă cu un capac și se fierb circa 40 de minute la foc mic. După ce s-au fiert se servesc reci, alături de iaurt și feliuțe de lămâie.

Sarmale în foi de viță de post

Ingrediente

150 g orez

150 g ciuperci

3-4 linguri ulei

1 ceapă

2 morcovi

1 legatura pătrunjel

20 foi viţă

150 g suc de roşii

sare

piper măcinat

1/2 lămâie

câteva fire de mărar

Mod de preparare

Într-o tigaie încinsă cu ulei se călesc ciupercile tocate mărunt, ceapa, morcovii şi orezul. Se amestecă uşor să nu se prindă de vas şi se înăbuşă până dispare toată apa din tigaie şi se acoperă totul cu un strat de ulei. Se stinge cu jumătate cană de apă şi se lasă să fiarbă la foc mic, până se absoarbe tot sosul.

Când se răceşte puţin, se adaugă pătrunjelul verde tocat şi 2-3 linguri suc de roşii. Se umplu apoi foile de viţă cu câte o lingură din compoziţia de orez şi se rulează sarmalele. Se aşază într-o cratiţă cu fundul mai gros, unsă cu puţin ulei. Se presară mărarul tocat mărunt, se acoperă cu apă şi restul de suc de roşii şi se lasă să fiarbă la foc mic, 50-55 de minute.

Când sosul începe să scadă, se adaugă şi câteva felii de lămâie, se acoperă cratiţa cu un capac şi se fierbe în continuare, până sunt gata.

Sarmale în foi de viță cu orez

Ingrediente

250 de grame de orez

3 morcovi

Un dovlecel

10 ciuperci champignon

O jumătate de ardei gras

4 legături de ceapă verde

200 de grame de sos de tomate

O legătură de mărar

Foi de viţă (aproximativ 50 de bucăţi)

Sare şi piper, după gust

3 linguri de ulei

O linguriţă de vegeta

Mod de preparare

Pune o oală cu 2 litri de apă la fiert. Adaugă frunzele de viţă în apa care clocoteşte şi las-o să fiarbă 3-4 minute. Scoate-o pe o farfurie şi las-o să se răcească.

Pentru compoziţie se curăţă dovlecelul, morcovii, ceapa şi ciupercile şi se taie în bucăţi mari. Pune orezul într-o sită şi spală-l sub jet de apă rece. Scurge-l bine de apă şi lasă-l deoparte.

Într-o cratiţă adâncă, pune uleiul la încins, apoi adaugă orezul. Prăjeşte-l timp de 2-3 minute, până se rumeneşte puţin, apoi adaugă legumele mărunţite. Pune sare şi piper, după gust, amestecă bine şi lasă pe foc încă 5 minute, să se înmoaie legumele.

Într-un ibric, pune 250 ml de apă, o linguriţă de vegeta şi una de sos de tomate, amestecă şi lasă să dea un clocot. Toarnă această „supă” peste compoziţia din cratiţă, amestecă bine şi lasă la fiert încă 10-15 minute sau până când orezul absoarbe tot lichidul.

Lasă compoziţia de sarmale să se răcească, apoi umple sarmalele şi împătureşte-le. Aşază sarmalele într-o tavă unsă cu puţin ulei, apoi toarnă peste ele 500 ml de apă caldă în care ai adăugat restul de sos de tomate.

Rupe cu mâna firele de pătrunjel şi pune-le deasupra sarmalelor. Acoperă tava cu folie de aluminiu şi dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

Lasă la cuptor 2-3 ore şi completează cu apă dacă lichidul scade, astfel încât sarmalele să aibă în ce fierbe. Timpul de gătire diferă în funcţie de cuptor şi de frunză.

Rețetă de sarmale în foi de viță cu borș

Ingrediente

45-50 frunze de viță de vie

1 kg carne de porc, tocată (sau în amestec cu vită)

1 ceapă mare (sau 2 mai mici)

2/3 de ceașcă cu orez (cca 100 g)

3-4 linguri de ulei de floarea soarelui pentru călit ceapa

100-150 ml suc de roşii (sau 2 linguri pastă de roşii)

sare după gust

piper după gust

boia de ardei dulce după gust

1 legatură de pătrunjel verde (opțional)

450-500 ml borş (sau moare de la varză)

1 lămâie (opțional)

100-150 ml smântână

Mod de preparare

Dacă aveți frunze proaspete este suficient să le spălati cu apa rece, să le tăiați codițele și apoi să le opăriți în apă clocotită pentru câteva secunde. Își vor schimba culoare și se vor înmuia. Dacă au fost la congelator, trebuiesc doar dezghețate.

Se alege orezul se spală bine și se pune la scurs, într-o sită. Curățăm și spălăm ceapa, după care o tocăm mărunt. Într-o tigaie, călim ceapa împreună cu orezul și sucul de roșii (sau pastă de roșii), în puțin ulei încins, nu mai mult de 4-5 minute, fără să le rumenim. Dăm tigaia deoparte și lăsăm să se răcească compoziția.

În castronul cu carne tocată punem orezul și ceapa călite și condimentăm cu sare, piper și boia de ardei dulce, după gust. Amestecăm bine ingredientele și lăsăm puțin la rece.

Întindem frunzele de viță pe un tocător, cu partea cu nervurile în sus. Pe fiecare frunză de viță punem câte o lingură de compozitie. Rulăm apoi cu grijă sarmalele, dându-le o formă cilindrică și având grijă să se închidă bine capetele acestora.

Se ia o oală și pe fundul ei se pun câteva frunze de viță de vie, neumplute, tăiate fâșii sau întregi, ca să nu se prindă sarmalele. Punem sarmalele în oală și turnăm borș cât să le acopere. Ca sarmalele să stea scufundate în lichid, se pot acoperi cu o farfurioară sau cu un capac.

Sarmalele în foi de viță se fierb la foc mediu sau mic, peste 60 minute. Se completează cu apă, dacă scade prea mult. Se gustă și când sunt fierte, se oprește și se pune capacul. Se lasă la răcit.

În articolul
4 rețete gustoase de sarmale în foi de viță
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Xtra Night Show. Ticy, colegul de breaslă a lui Liviu Guță, declarații despre dispariția manelistului. Ce s-a întâmplat cu cântărețul, de fapt: „Am vorbit cu familia” / VIDEO
Emisiuni TV • ieri la 23:33
Xtra Night Show. Ticy, colegul de breaslă a lui Liviu Guță, declarații despre dispariția manelistului. Ce s-a întâmplat cu cântărețul, de fapt: „Am vorbit cu familia” / VIDEO
  • Liviu Guță a fost dat dispărut de colegii de breaslă
  • De mai bine de un an, nimeni nu mai știe nimic de el
Horoscop vineri, 29 martie 2024: Fecioarele vor avea zile pline
Horoscop zilnic • ieri la 23:26
Horoscop vineri, 29 martie 2024: Fecioarele vor avea zile pline
  • Horoscopul zilei de vineri, 29 martie 2024
  • Ce ne-au pregătit astrele pentru ziua de vineri
  • Vezi cum stai în materie de bani, dragoste, sănătate și noroc
Mario Iorgulescu speră să fie liber. Cum ar putea scăpa de condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare. Declarațiile avocatului: „E complet confuz...”
Stiri interne • ieri la 23:17
Mario Iorgulescu speră să fie liber. Cum ar putea scăpa de condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare. Declarațiile avocatului: „E complet confuz...”
  • Mario Iorgulescu speră să fie liber
  • Cum ar putea scăpa de condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare
  • Declarațiile avocatului
Moment istoric. Arabia Saudită, prima participare la Miss World. Mihaela Rădulescu a avut un mesaj important de transmis
Showbiz international • ieri la 23:14
Moment istoric. Arabia Saudită, prima participare la Miss World. Mihaela Rădulescu a avut un mesaj important de transmis
  • Moment istoric!
  • Arabia Saudită, prima participare la Miss World
  • Mihaela Rădulescu a avut un mesaj important de transmis
Cine este și cum arată tatăl lui Andrei Bănuță. Cântărețul seamănă perfect cu părintele său / FOTO
Showbiz intern • ieri la 22:58
Cine este și cum arată tatăl lui Andrei Bănuță. Cântărețul seamănă perfect cu părintele său / FOTO
  • Imagine rară cu tatăl lui Andrei Bănuță
  • Cântărețul seamănă perfect cu părintele său
Tatăl lui Mirel Dragomir, criminalul din Timișoara, declarații dureroase după ce și-a vizitat fiul, în arest: „Suntem terorizați, suntem nenorociți”. Familia lui a fost în apartamentul groazei
Stiri interne • ieri la 22:49
Tatăl lui Mirel Dragomir, criminalul din Timișoara, declarații dureroase după ce și-a vizitat fiul, în arest: „Suntem terorizați, suntem nenorociți”. Familia lui a fost în apartamentul groazei
  • Tatăl lui Mirel Dragomir, criminalul din Timișoara, declarații dureroase după ce și-a vizitat fiul, în arest
  • Familia a fost și în apartamentul unde a avut loc crima
Vezi toate știrile noi
Recomandări
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
recomandare pe observatornews.ro
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
„Cea mai frumoasă femeie din România” i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
recomandare pe as.ro
„Cea mai frumoasă femeie din România” i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
O influenceriţă a murit din cauza unei proceduri de liposucție! Elena avea 30 de ani
Romania TV
O influenceriţă a murit din cauza unei proceduri de liposucție! Elena avea 30 de ani
Fetița Zurli, veste bombă, după ce și-a dat demisia. PRIMELE imagini cu burtica de GRAVIDĂ! ''Sarcină ușoară și felicitări pentru bebe''
Romania TV
Fetița Zurli, veste bombă, după ce și-a dat demisia. PRIMELE imagini cu burtica de GRAVIDĂ! ''Sarcină ușoară și felicitări pentru bebe''
Schimbare majoră la plata facturilor. Românii vor avea un mare avantaj
recomandare pe antena3.ro
Schimbare majoră la plata facturilor. Românii vor avea un mare avantaj
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii îşi schimbă viaţa, Peştii au grijă de sufletul lor
recomandare pe antena3.ro
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii îşi schimbă viaţa, Peştii au grijă de sufletul lor
Rutele pe care CFR Călători introduce autobuze din cauza lucrărilor la liniile ferate
recomandare pe antena3.ro
Rutele pe care CFR Călători introduce autobuze din cauza lucrărilor la liniile ferate
Ce trebuie să faci cu apa din vază pentru ca lalelele sau narcisele să reziste mai multe zile
recomandare pe playtech.ro
Ce trebuie să faci cu apa din vază pentru ca lalelele sau narcisele să reziste mai multe zile
Ce se întâmplă cu Regele Charles şi Kate Middleton de Paşte. Cei doi obişnuiau să fie prezenţi la slujba de la biserică
recomandare pe playtech.ro
Ce se întâmplă cu Regele Charles şi Kate Middleton de Paşte. Cei doi obişnuiau să fie prezenţi la slujba de la biserică
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
recomandare pe redactia.ro
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
O nouă 𝗲𝗹𝗶𝗺𝗶𝗻𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗰𝗮𝗻𝗱𝗮𝗹𝗼𝗮𝘀𝗮̆ 𝗹𝗮 𝗦𝘂𝗿𝘃𝗶𝘃𝗼𝗿!? După Jador, Zmărăndescu și Moroșanu, se pare că i-ar fi venit rândul și lui Zanni
recomandare pe redactia.ro
O nouă 𝗲𝗹𝗶𝗺𝗶𝗻𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗰𝗮𝗻𝗱𝗮𝗹𝗼𝗮𝘀𝗮̆ 𝗹𝗮 𝗦𝘂𝗿𝘃𝗶𝘃𝗼𝗿!? După Jador, Zmărăndescu și Moroșanu, se pare că i-ar fi venit rândul și lui Zanni
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
recomandare pe Ciao.ro
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
recomandare pe shtiu.ro
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
FOTO. Milionarul a turbat când și-a văzut soția la TV! Ce se întâmpla între nevasta lui și antrenorul de fitness
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Milionarul a turbat când și-a văzut soția la TV! Ce se întâmpla între nevasta lui și antrenorul de fitness
Monica Tatoiu vrea să candideze Primăria Sectorului 1! Soțul a ameninţat- că bagă divorţ!
recomandare pe bzi.ro
Monica Tatoiu vrea să candideze Primăria Sectorului 1! Soțul a ameninţat- că bagă divorţ!
Connect-R a recunoscut că s-a drogat: „Consumam cele mai scumpe droguri!“
recomandare pe bzi.ro
Connect-R a recunoscut că s-a drogat: „Consumam cele mai scumpe droguri!“
Anunț OFICIAL legat de închiderea magazinelor în weekend. Ciolacu a spus TOT!
recomandare pe dailybusiness.ro
Anunț OFICIAL legat de închiderea magazinelor în weekend. Ciolacu a spus TOT!
Vestea zilei pentru românii care plătesc facturi la gaz și curent electric!
recomandare pe dailybusiness.ro
Vestea zilei pentru românii care plătesc facturi la gaz și curent electric!
Cuvinte și sintagme cu înțeles uitat ori pierdut: Cum ne-am ales cu colorata expresie „o laie”
recomandare pe Jurnalul.ro
Cuvinte și sintagme cu înțeles uitat ori pierdut: Cum ne-am ales cu colorata expresie „o laie”
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
recomandare pe a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
Close