Borș făcut în casă. Rețeta simplă pentru preaparatul care este nelipsit dintr-o ciorbă reușită
Publicat pe 05.02.2023 la 16:52 Actualizat pe 05.02.2023 la 16:54
Dintr-o ciorbă adevărată nu lipsește niciodată borșul, dar cel făcut în casă este cel care dă un gust inconfundabil preparatului. Deși putem să folosim cu ușurință variantele din comerț, borșul făcut în casă va fi întotdeauna mai gustos și mai sănătos decât ce găsim pe rafturile supermarketurilor.
- Cum se face borșul de casă
- Rețeta simplă pe care trebuie s-o urmezi
O ciorbă delicioasă este actrită cel mai bine cu borș de casă. Chiar dacă nu ești pasionat de arta culinară, rețeta pentru borș este una simplă, pe care nu-ți va fi greu s-o urmezi. Oricine o poate face, pentru că trebuie să ai la îndemână doar câteva ingredinete accesibile și să urmezi câțiva pași simpli.
Cum se face borșul de casă
La baza borșului de casă sunt huștele, mai exact tărâțele care rămân în fundul putinei cu borș după acrirea acestuia; drojdie de borș (din ucr. Husca). După prepararea primelor huște, le păstrezi și le refolosești la următoarea tranșă de borș pentru ciorbă.
Ingrediente
- o cană de tărâțe de grâu (de preferat bio)
- o cană de mălai
- 5-6 felii de pâine neagră (fără aditivi)
- apă plată sau de izvor (nu de la robinet, că are clor)
Mod de preparare
Huștele se păstreză într-un borcan de sticlă cu capac, la frigider, pentru a fi utilizate de fiecare dată când vrei să faci borș.
Peste huște se pune apă caldă, cât cuprinde și se lasă peste noapte. A doua zi se pune apă fierbinte peste amestec, într-un borcan de sticlă, neapărat, de 5 l. Se amestecă bine cu o lingură de lemn, cu coadă lungă, apoi se acoperă cu o farfurioară și se lasă la cald să se acrească 1-2 zile. Trebuie să mai amesteci o dată pe zi.
Dacă este mai frig în bucătărie, pune borcanul lângă o sursă de căldură, ca să se acrească mai repede. Pentru aromă, poți pune frunze de luștean. Primul borș nu este foarte acru, dar al doilea va fi perfect.