Cartofi fondanți, o rețetă pentru mesele de sărbătoare
Publicat pe 31.12.2021 la 11:43 Actualizat pe 31.12.2021 la 11:43
De câte ori nu ai știut ce să faci de mâncare astfel încât să fie ceva simplu dar să arate bine? Un astfel de preparat îl reprezintă cartofii fondați care se fac foarte simplu iar aspectul lor permite prezența lor pe mesele de sărbătoare.
- Ce sunt cartofii fondanti și de ce se numesc
- Rețeta de cartofi fondanți
Ce sunt cartofii fondanti și de ce se numesc așa
Dacă vrei o garnitură simplă și elegantă atunci cu siguranță alegi cartofii fondanți. Acesta este o garnitură care poate fi găsită atât în meniurile restaurantelor cu ștaif, dar și pe mesele de sărbătoare ale gospodinelor. Cartofii fondanți sunt de obicei de forma cilindrică, sau de butoiaș. Sunt rumeniți și crocanți la suprafață, iar la interior sunt fragezi și moi.
Rețeta de cartofi fondanți
Deși sună complicat rețeta este una foarte simplă. Prezentăm mai jos Ingredientele și modul de preparare.
Ingrediente
1 kg de cartofi
3 linguri de ulei de floarea soarelui
50 g unt gras
500 ml supă fierbinte de pui sau legume
sare, piper
chimen, usturoi
Opțional: crenguțe de rozmarin, cimbru verde
verdeață pentru decor
Mod de preparare
Curăță cartofii. Taie cartofii și așează-i cu fața în jos, în apă 10 minute, apoi usucă-i bine.
Prăjește-i în uleiul încins în prealabil. Rumenește pe rând la toate capetele.
Mută cartofii într-un vas termorezistent, adaugă untul, condimentele și dă-i la cuptor pentru 5 minute la 180 de grade. Scoate-i apoi și adaugă supa de pui sau de legume în tavă. Mai lasă-i la cuptor 30-40 de minute pana când se frăgezesc.
Trucuri pentru cei mai buni cartofi fondanți
Ca rețeta să iasă ca la carte sunt câteva trucuri pe care marii chef dar și gospodinele talentate le cunosc:
Nu înlocui supa de pui cu apă. Pentru un gust cât mai autentic e necesar ca lichidul pe care îl completezi în tavă să fie supă de pui sau legume nu apă.
Nu muta cartofii în alt vas decât dacă nu ai o tigaie care poate merge și la cuptor.
Cartofii aleși trebuie să fie cartofi pentru salată sau copt, nicidecum cartofi pentru piure. Aceștia din urmă sunt sfărâmicioși.
Cu ce se pot servi cartofii fondanti. Idei pentru mesele de sărbătoare
Cartofii fondați pot fi garnitura perfectă pentru aproape orice preparat.
Îi poți pune lansa o friptură, lângă un mușchiulețul de porc împletit, însă la fel de bine pot fi sursa de carbohidrați dintr-un meniu vegetarian.
Adaugă lângă ei câteva mănunchiuri de brocolli și 2-3 feliuțe de dovlecel sau vinete coapte și poți obține un prânz sau o cină delicioasă.