Salată rusească Șuba cu pește. Rețete pentru toate gusturile
Publicat pe 31.12.2021 la 09:27 Actualizat pe 31.12.2021 la 09:27
Salata rusească Șuba este una dintre cele mai versatile salate pe care gospodinele le pregătesc pentru mesele festive. Este cunoscută ca fiind o salată asemănătoare celei de boeuf, însă aceasta se aranjează pe straturi, fapt ce o face mult mai estetică.
- Salată rusească Șuba, rețeta originală
- Salată rusească cu pește afumat
Salată rusească Șuba, rețeta originală
Salata Șuba a cunoscut de-a lungul timpului mai multe variante. Majoritatea au legumele răzălite, și așezate estetic pe straturi. Prezentăm mai jos rețeta originală a salatei Șuba.
Ingrediente:
1ceapă
100 ml apă fiartă și răcită
2 linguri de oțet
1/2 linguriță sare
3 - 4 cartofi fierți
Sare, piper
Maioneză
400 gr file de hering
2 morcovi fierți
4 ouă fierte
2 sfecle roșii medii fierte
Mod de preparare:
Ceapa se taie mărunt, se amestecă cu apa, oțetul și jumătatea de linguriță de sare și se lasă la marinat 20 de minute.
Între timp într-o forma rotundă de tort se pun într-un strat cartofii răzăliți și se tasează bine. Se presară sare și piper și se acoperă cu 2 - 3 linguri de maioneză.
Peste se adaugă fileul de hering tăiat bucățele mici și se acoperă din nou cu 2-3 linguri de maioneză.
Se presară ceapa lăsată la marinat.
Deasupra se pun morcovii fierți răzăliți. Se presară sare și piper și din nou 2-3 linguri de maioneză.
Se presară cele 4 ouă răzălite, sare și piper și din nou 2-3 linguri de maioneză.
Se adauge apoi sfecla răzălită și din nou 2-3 linguri de maioneză.
Deasupra, din Ingredientele rămase se face un ultim strat de decor.
Se lasă la rece la frigider 2-3 ore, după care se îndepărtează cercul.
Salată rusească cu pește afumat
Salata rusească poate conține pește afumat, ton sau pește marinat. Oricare dintre variante este delicioasă pentru iubitorii de pește. Iată rețeta de salată rusească cu pește afumat.
Ingrediente:
500 g cartofi
1-2 morcovi
1 sfecla rosie
1-2 bucati macrou afumat / somon afumat
300 g maioneza
sare
piper
Mod de preparare
Legumele se fierb și se curăță, apoi se răzălesc. Pe un platou radem întâi cartofii și adăugăm sare și piper. Radem morcovii și sfecla roșie. După fiecare strat adăugăm sare și piper.
Peste acestea se adaugă peștele afumat tăiat în bucățele mici. Apoi mai adăugăm un strat de cartofi răzăliți.
La final punem un strat de maioneză.
Pentru decor putem adăuga câteva frunze de pătrunjel, rondele de morcov, rondele de ou fiert.
Salată rusească Șuba cu pește marinat
Mai putin utilizată este rețeta de salată cu pește marinat. Totuși dacă îți plac salatele mai cremoase asta e cea mai bună variantă.
Ingrediente:
400g pește marinat in ulei
400g maioneză
4 cartofi
3 sfecle roșii
3 morcovi
3 ouă
o ceapă
sare și piper
Mod de preparare:
Legumele se fierb, se curăță și se lasă la răcit. Se răzălesc. După ce toate s-au răcit se asamblează salata fără a se urma neapărat o regulă însă fiecare strat de legume se sigilează cu maioneză și cu sare și piper. Ca și sugestie, peștele afumat ar putea fi al doilea strat al salatei
Salată rusească cu ton
Majoritatea salatelor rusești au legumele răzălite, iar aranjamentul pe straturi dă un aspect estetic și îngrijit. Există însă și varianta aceasta, în care totul se amestecă asemănea salatei de boeuf.
Ingrediente
400 g ton in ulei
1 ceapă
1 cutie porumb
2 ouă fierte tari
500 g cartofi
sare, piper
50 ml maionează
50 ml smantană
Mod de preparare:
Fierbem cartofii în coajă, îi lăsăm la răcit, îi curățăm și îi tăiem cubulețe. Tăiem mărunt ouăle fierte, la fel și ceapa.
Punem tonul scurs, porumbul scurs, cartofii, ouăle și ceapa într-un bol. Amestecăm maioneza cu smântâna și le adăugăm peste conținutul bolului. Amestecăm până se omogenizează, apoi condimentăm și lăsăm salata la odihnit 20 de minute după care putem servi.
Salată rusească Șuba este perfectă pentru masa de Revelion
Datorită culorilor salatei și aranjamentului estetic acest preparat este perfect pentru masa de Revelion. De asemenea această salată poate fi și un preparat foarte sănătos cu condiția să înlocuim maioneza clasică cu una dietetică.
Salata rusească poartă numele de Șuba datorită faptului că peștele este acoperit de alte straturi, așadar îmbrăcat în haine groase.