Cât zahăr trebuie să pui la compotul de gutui. Rețeta tradițională
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 25.10.2022 la 20:30
Actualizat pe 25.10.2022 la 20:33
Este sezonul gutuilor, iar piețele sunt pline de aceste fructe delicioase. Astfel, este momentul să facem preparate pentru iarnă din gutui, iar compotul de gutui este mereu o variantă care păstrează gustul și textura cât mai aproape de cele pe care le au fructele proaspete. Vezi cât zahăr trebuie să pui!
- Compot de gutui după o rețetă tradițională veche
- Cât zahăr trebuie să pui
Un compot de gutui bun ține de preparare, câteva ingrediente pentru savoare, dar și cantitatea potrivită de zahăr. Cu rețeta de mai jos, îți va fi ușor să îți umpli cămara cu zeci de borcane de compot de gutui delicios și perfect pentru iarnă, care să stea lângă un lichior de gutui bine făcut, de exemplu.
Cât zahăr se pune la compotul de gutui - rețetă tradițională
Ingrediente
1 kg gutui
250 g zahăr
vanilie (1 plic de zahăr vanilat sau ½ păstaie sau 1 linguriță extract)
baton de scorțișoară
cuișoare
1 lămâie
1 l apă
Mod de preparare
Gutuile se spală cu apă rece și se freacă bine cu o cârpă curată de bucătărie pentru a le îndepărta puful. Se curăță gutuile de cotor și semințe și se taie felii, care se pun apoi în apă cu zeamă de lămâie să nu se oxideze.
Într-o crăticioară se pun zahărul, feliile de lămâie și apa. Păstaia de vanilie se taie, se scot semințele și se pun în sirop, ambele. Se adaugă și 3-4 cuișoare și baton de scorțișoară. Se pune totul la fiert și se lasă circa 5 minute la foc mic. Siropul fiert se lasă la răcorit câteva minute (cel puțin 10).
Se pun feliile de gutuie în borcane și se toarnă peste ele siropul cald. Se agită ușor borcanele ca să iasă bulele de aer și se completează cu sirop până aproape de buza lor. În borcan se așează și batonul de scorțișoară și câteva cuișoare. Este bine să se lucreze pe o tavă metalică care să preia șocul termic și să prevină pleznirea borcanelor.
La final, urmează dunstuirea, adică fierberea în bain Marie, care durează cca. 25-30 de minute, cronometrate din momentul în care apa începe să fiarbă. Se închid borcanele și se așează la dunst învelite în cârpe de bucătărie. Puteți fierbe compotul de gutui și la cuptor (40-45 min).
După încheierea timpului de fierbere în baie de apă și abur sau la cuptor, borcanele cu compot de gutui se lasă la răcorit în aceeasi oală sau în cuptor (câteva ore). Abia apoi, compotul de gutui poate fi depozitat în cămară.
Citește și: Compot de gutui pentru iarnă. Trei rețete pentru toate gusturile