Compot de gutui pentru iarnă. Trei rețete pentru toate gusturile
Publicat pe 14.10.2021 la 17:02 Actualizat pe 14.10.2021 la 17:02
Iarna ne bate la ușă cu pași repezi, astfel că, cele mai multe gospodine, deja s-au apucat să își umple cămara cu tot felul de bunătăți. Printre acestea, este musai să aveți pentru sezonul rece și compot de gutui. Iată trei rețete pentru toate gusturile.
- Compotul de gutui, desertul simplu și sănătos al iernii.
- Rețete de compot de gutui.
Gutuia este un fruct al începutului de toamnă, de culoare galbenă, fără semințe, asemănătoare mărului, de care ne putem bucura până la sfârșitul lunii noiembrie.
Compot de gutui după rețeta clasică
Compotul de gutui este una dintre cele mai simple rețete de făcut în casă. Ai nevoie doar de câteva ingrediente, puțin timp la dispoziție și multă dorință de a prepara un desert, pe cât de sănătos, pe atât de delicios.
Rețeta clasică o poate face oricine, căci nu există om care să nu-și fi văzut vreodată bunica cum își umple cămara cu borcane cu compot de gutui.
Ingrediente
- gutui
- zahăr
- apă
- conservant
Mod de preparare
Dacă vă pregătiți compotul de gutui în borcane de 400 de grame, atunci, după ce spălați bine fructele și le tăiați în ce formă doriți, puneți două linguri de zahăr și completați borcanul cu apă și conservant. Ulterior, sterilizați borcanele de compot timp de 30 de minute, pentru a vă asigura că vă veți putea bucura de ele cât mai mult timp.
Compot de gutui fără conservant
Compotul de gutui fără conservant este un deliciu, căci îmbină gustul dulce-acrișor, iar rețeta este una simplă, care te ajută să te bucuri de un borcan de compot de gutui până la trei ani.
Ingrediente
- gutui
- zahăr
- apă
Mod de preparare
Modul de preparare este foarte simplu, doar timpul de fierbere este diferit. În primul rând, se curăță fructele, se spală și se taie felii sau cuburi, se așează în borcan, se adaugă zahărul și se adăugă apă până la umplerea borcanului. După care e capsează și se sterilizează timp de 15 minute din momentul în care apa a dat în clocot.
Compot de gutui pentru diabetici și copii
Și nu vă faceți griji, căci avem o soluție și pentru cei care nu au voie să consume zahăr, dar sunt fanii compotului de gutui. Există o rețetă pentru compotul de gutui dedicată în mod special diabeticilor și copiilor. Iată!
Ingrediente
- gutui
- mere mari și dulci
- 1,5 l apă plată
- zeamă de la 1/4 lămâie
- mirodenii
Mod de preparare
După ce spălați fructele și le tăiați felii, așezați gutuile într-o oală unde este deja pusă zeama de lămâie și apa, apoi lăsați-le să se fiarbă. Timp în care, treceți merele prin storcătorul de fructe, iar sucul obținut adăugați-l peste gutuile ce se află la fiert.
După ce au fiert fructele, compoziția se pune în borcane, se lasă la răcit, apoi se sterlizează timp de 15 minute și asta este tot. Desertul tău de iarnă este gata!
Ce beneficii are compotul de gutui
Dacă sunteți una dintre gospodinele care deja ați pus la cămară tot felul de borcane cu dulceață ori compot, trebuie să știți că ați făcut cea mai bună alegere să conservați gutui. Spunem asta pentru că compotul de gutui este un remediu ideal pentru persoanele care au probleme cu digestia. De asemenea, compotul de gutui este recomandat celor care suferă de sindromul colonului iritabil, pacienții care suferă de cancer, persoanelor care au probleme cu inima, scade tensiunea, colesterolul, previne infarctul și apariția bolilor cardivasculare. Totodată, previne și afecţiunile ficatului şi ale pancreasului. Mai mult decât atât, gutuile sunt o sursă de potasiu, au efect laxativ și sunt o sursă bogată și de antioxidanți.
Câte calorii au gutuile și compotul de gutui
De asemenea, dacă tot am vorbit despre beneficii este momentul acum să vorbim și despre caloriile unei gutui sau a unui borcan cu compot de gutui.
Așadar, o suta de grame de gutui are doar 57 de calorii, semn că ne putem bucura de acest fruct fără nicio problemă, căci greutate corporală nu ne este pusă în pericol.
Citește și: REȚETA ZILEI: Orez cu lapte, cu compot de afine și cocos