Ce faci când nu se leagă dulceața. Trucul genial al gospodinelor

De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 14.06.2025 la 17:01
Actualizat pe 14.06.2025 la 17:01
Dacă vrei ca dulceața să aibă consistența dorită, este bine să fii atent la mai multe lucruri, cum ar fi timpul de fierbere sau cantitatea de zahăr adăugate. Sunt cele mai comune greșeli în prepararea ei.

Ce poți să faci când nu se leagă dulceața
- Ce poți să faci când nu se leagă dulceața
- Greșeli pe care să le eviți când o prepari
Indiferent de fructele din care este preparate, dulceața nu lipsește din cămară. Atunci când o pregătește, trebuie să fii atent la cantitatea de zahăr pe care o adaugi, dar și la timpul de fierbere. Dulceața nu se fierbe la foc mare și se lasă de regulă câteva ore pe foc, în funcție de fructe și de cantitate.
Ce poți să faci când nu se leagă dulceața
Primul pas în a vedea dacă dulceața s-a legat este de a introduce o lingură în oală, iar mai apoi să observi dacă se prelinge pe lingură. Dacă da, este pregătită, iar dacă nu, înseamnă că dulceața este încă lichidă. Dacă nu s-a legat, este bine să adaugi suc de lămâie în timp ce dulceața este încă pe foc.
Dulceața nu se leagă nici dacă nu are o cantitate suficientă de zahăr, de aceea este bine să cureți fructele de seara, să fie puse într-o oală cu zahăr și a doua zi pregătite pentru dulceața. Nu trebuie fiartă nici la foc mare, pentru că riști să se ardă în exterior.
Cum se prepară dulceața
După ce fructele și-au lăsat siropul, iar zahărul este topit, se pune pe foc mic. Este bine să amestece la un interval de zece minute, într-o oră. Dacă cantitatea este mai mare, fierberea poate dura câteva ore.
La final, când observi că are consistența dorită, se ia de pe foc și se lasă la răcit pentru zece minute, iar mai apoi se toarnă în borcane.
Greșeli pe care să le eviți când prepari dulceața
Pe lângă cantitatea de zahăr și timpul de fierbere prea mic, două dintre cele mai comune greșeli în prepararea sunt faptul că borcanele nu sunt sterilizate înainte de a se pune dulceața și locul în care se depozitează.
Este bine ca borcanele să fie puse pe un blat din lemn, după ce au fost spălate și cu capace noi. Borcanele de dulceață trebuie lăsate într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui.