Ce să pui în ciorba de perișoare după ce stingi focul. Secretul gustului perfect

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 24.02.2025 la 18:49
Actualizat pe 24.02.2025 la 18:49
Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că, pentru români, ciorba de perișoare este unul dintre preparatele cele mai îndrăgite. Un preparat cu arome autentice, care amintește de copilărie. Care e secretul gustului perfect al ciorbei de perișoare. Ce să pui în mâncare după ce o iei de pe foc.
- Secretul gustului perfect
- Ce să pui în ciorba de perișoare după ce stingi focul
Există o rețetă veche de ciorbă de perișoare, ce datează din anul 1930. Pe atunci, acest preparat era gătit cu ingrediente de bază, dar cu un maxim de atenție la detalii.
Ce să pui în ciorba de perișoare după ce stingi focul
În rețeta veche de zeci de ani, ciorba de perișoare era gătită astfel.
- carnea de porc tocată era amestecată cu orez și condimente, iar perișoarele erau fierte într-o supă de legume
- la final, se adăuga smântână și zeamă de varză sau lămâie pentru un gust ușor acrișor, perfect echilibrat.
Un detaliu esențial al rețetei din 1930 era gătirea lentă, care permitea ca aromele să se intre în amestec, iar rezultatul să fie o ciorbă delicioasă, cu un gust autentic și plin de tradiție.
Ingrediente pentru ciorbă:
– 500 g carne de porc sau vită (pentru perișoare)
– 1 ceapă mare, tocată fin
– 2 morcovi, rași sau tăiați mărunt
– 1 țelină mică, rasă
– 2-3 linguri de orez (pentru perișoare)
– 1 ou
– 1 linguriță de sare
– Piper după gust
– 1 foaie de dafin
– 2-3 linguri de ulei
– 1,5-2 litri de apă.
Ingrediente pentru perișoare:
-500 g carne de porc sau vită, tocată;
-1 ou;
-2-3 linguri de orez;
-1 lingură de sare;
-1/2 linguriță piper;
-1 lingură de mărar sau pătrunjel proaspăt, tocat (opțional).
Cum prepari perișoarele:
- combină carnea tocată cu oul, orezul, sare și piper și amestecă bine până când compoziția devine omogenă.
- formează apoi perișoare mici și rotunde.
- perișoarele se adaugă într-o oală cu apă clocotită și lasă să fiarbă la foc mic. -
- când perișoarele se ridică la suprafață, înseamnă că sunt gata, iar atunci le poți scoate și pune deoparte.
Cum prepari ciorba
-încinge uleiul într-o oală, apoi adaugă ceapa tocată mărunt, morcovii și țelina.
-lasă-le să se călească
-adaugă apoi apă și lasă totul să fiarbă. După ce apa începe să fiarbă, adaugă perișoarele fierte anterior în supă.
- pune foaia de dafin, condimentează cu sare și piper după gust și lasă să fiarbă, la foc mic, timp de 30-40 de minute.
- adaugă un strop de oțet sau puțin suc de lămâie, la final, pentru a obține acea notă acrișoară specifică ciorbei.
Citește și: Ciorbă de perișoare de post. Cu ce poți înlocui carnea