Ce se dă de pomană în post. Idei pentru toate ocaziile și buzunarele
Publicat pe 01.12.2021 la 11:42 Actualizat pe 01.12.2021 la 11:42
Perioada postului Crăciunului este una în care grija pentru suflet domină întreaga atmosferă din familie. Sărbătoarea sfântă se apropie și are o mare însemnătate, atât în viața oamenilor, cât și comunitate în care trăiesc și din care fac parte. Totodată, în această perioadă premergătoare premărgătoare Crăciunului nu sunt uitați nici cei adormiți, iar unele zile sunt marcate de obiceiuri și tradiții pentru cei morți. Mai jos o să găsești idei de daruri pe care le poți da de pomană în timpul postului.
- Ce se dă de pomană în post
- Cu ce ocazii se mai dă de pomană în timpul postului
Ce se dă de pomană în post dacă faci un parastas
Organizarea de pomeni și parastase este unul dintre cele mai răspândite obiceiuri pe care ortodocșii din România le fac pentru a comemora persoanele dragi trecute în neființă.
Pachetele pentru parastas sau pachetele împărțite la pomană, se dau fie participanților la parastas fie altor persoane, precum vecini, rude, persoane necunoscute de la biserică sau persoanelor nevoiașe cu diferite ocazii precum parastasul de pomenire făcut la o anumită perioada de la data decesului sau la sărbători specifice când rânduielile bisericești recomandă împărțirea de pachete sau de vase pentru pomană.
Pachetele de parastas se împart la organizarea parastasului (40 de zile, 6 luni, 1 an, 7 ani), la zilele de pomenire a morților (Moșii de vară, Moșii de iarnă).
Parastase, pomeni și înmormântări se fac și în zilele de Post, cu atât mai mult cu cât calendarul ortodox are numeroase zile de post, uneori chiar pe perioade lungi, precum postul Pastelui sau postul Crăciunului, iar singura condiție pe care pachetele de parastas trebuie să le respecte in Post, este ca ele să conțină doar ingrediente de post, sau mancăruri la care este dezlegare în ziua în care se face împărtirea pachetelor.
Mâncărurile de post sunt toate preparatele care nu conțin produse de origine animală, în timp ce preparatele „de dulce” sunt preparate care conțin ingredinte de proviniență animală.
Iată câteva idei de pachete pe care le poți da de pomană în perioada postului:
Pachet parastas de post – tradițional
Farfurie, cană, furculiță, colac, pilaf cu legume, legumă, fruct, halva sau ciocolată, apă plată sau minerală 0.5 l, o lumânare.
Pachet de post – special
Farfurie, cană, furculiță, colac, pate de post, zacuscă, legumă, fruct, halva sau ciocolată de post, apă plată sau minerală 0.5 l, o lumânare.
Pachet parastas de dulce
Farfurie, cană, furculiță, sarmale de post sau pilaf cu legume, pate vegetal, legumă, fruct, 1 pliculeț de ness + zahăr, o chiflă, un corn sau napolitane, o cutie de bere, apă plată sau minerală 0.5 l, o porție de colivă, o lumânare.
Cu ce ocazii se mai dă de pomană în timpul postului
Postul Crăciunului este o perioadă în care se fac parastase în fiecare sâmbătă, însă nu se fac parastase între Crăciun şi Bobotează. Încă de la lăsata secului, femeile fac turte din porumb şi le dau de pomană pentru ca şi cei morţi să ţină postul Crăciunului cum se cuvine.
La Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, se dă de pomană pentru cei înecaţi, iar pentru cei ce au murit fără lumină, se arde câte o lumânare.
De Sf. Varvara se dau de pomană azime cu miere. Sfânta Varvara este considerată protectoarea minerilor, de aceea ziua se ţine pentru apărarea de năpaste şi pentru moarte uşoară.
De asemenea, de Sf. Sava, se dă de pomană fasole fiartă, nuci, turtă caldă, vin, lână, cânepă. Se spune că preziua Ajunul Crăciunului, adică 23 decembrie stil nou sau 5 ianuarie stil vechi, este o zi dedicată morţilor. După miezul nopţii se face ,,Masa de Ajun” cu grâu fiert, turtă, pâine, fasole, vin şi alte alimente de post. Acestea vor fi sfinţite şi date de pomană a doua zi de sufletul celor adormiţi, familiei şi vecinilor.
Citește și: Tartă de post cu gem și nucă, cea mai simplă rețetă! Cum poți să o prepari în doar câteva minute