Ce se mănâncă în noaptea de Anul Nou în România. Idei de meniu pentru Revelion
Publicat pe 30.12.2021 la 15:06 Actualizat pe 30.12.2021 la 15:06
Mai sunt doar câteva ore până la trecerea în noul an, iar toți românii fac pregătiri de seamă pentru a avea pe masa de revelion cele mai bune preparate. De asemenea, majoritatea oamenilor țin cont și de anumute supersitiții care pot influența parcursul următorului an. Astfel că noi ne-am gândit să îți prezentăm câteva idei de meniu care cu siguranță îți vor fi de ajutor.
- Ce se mănâncă în noaptea de Anul Nou în România
- Idei de meniu pentru Revelion
Ce se mănâncă în noaptea de Anul Nou în România
Mai sunt doar câteva ore până la trecerea în noul an, iar toți românii fac pregătiri de seamă pentru a avea pe masa de revelion cele mai bune preparate. De asemenea, majoritatea oamenilor țin cont și de anumite supersitiții care pot influența parcursul următorului an. Astfel că noi ne-am gândit să îți prezentăm câteva idei de meniu care cu siguranță îți vor fi de ajutor.
Ce se mănâncă în mod tradițional de Anul Nou
De Anul Nou, la fel ca de Crăciun, românii obișnuiesc să pregătească mese îmbelșugate cu preparate tradiționale foarte diversificate. La trecerea dintre ani, pe masa fiecărui creștin trebuie să se regăsească câteva mâncăruri tradiționale și nu doar pentru încântarea papilelor gustative a tuturor membrilor familiei, dar şi pentru câteva motive ce țin de noroc, satisfacții și realizări ce le poate aduce noul an.
În mod tradițional, friptura de porc sau de curcan făcută și servită după miezul nopții, în noaptea dintre ani, este mai mult decât aducătoare de noroc. Servita cu orice garnitură, o friptură din porc a fost și va rămâne vedeta meniurilor de sărbători, deoarece carnea de porc se spune că inspiră avuție, acesta fiind şi motivul pentru care majoritatea pușculițelor au formă de purceluși.
O altă tradiție este pregătirea ciorbei de perișoare. Din carne de porc, vită sau chiar de curcan, pentru cei ce vor să mai reducă caloriile acumulate la mesele copioase de Crăciun, ciorba de perișoare se pregătește cu multă atenție.
Să nu uităm nici de salata de bouef. Chiar dacă se obișnuiește să se prepare pentru sărbătoarea Crăciunului, nici de Anul Nou nu vom evita să servim celebra salata de legume cu carne, care poate fi servită alături de alte preparte.
Pe lângă cele enumerat, mai sunt şi alte preparate despre care se spune că, odată incluse în meniul nopții dintre ani, asigură tuturor un viitor an minunat. Vinul și șampania sunt cele ce deschid Noul An și tot ele sunt cele ce îl încheie. Așa că este bine să alegem produse de calitate, căci așa ne asigurăm că și anul respectiv va fi unul calitativ și plin de împliniri.
Preparatele tradiționale de Anul Nou nu lipsesc niciodată de pe masa romanilor. Pe lângă faptul că sunt pregătite după rețete autentice și din produse proaspete, de la fermieri și gospodari locali, acestea sunt aducătoare de noroc și multe împliniri.
Supersitiții legate de mâncare. De ce mâncăm struguri și pește
Mulți se întreabă de ce se mănâncă, de fapt, pește și struguri în noaptea de Revelion. Se spune că cele două alimente nu trebuie să lipsească de pe masă, la trecerea dintre ani.
Ei bine, se spune că dacă mâncăm peşte la trecerea dintre ani “alunecăm” mai uşor printre problemele pe care le întâmpinăm. O altă tradiție spune că trebuie să avempe masă și struguri. Acest obicei provine din Spania și America Latină, unde oamenii mănâncă 12 boabe de struguri pentru fiecare bătaie a ceasului la trecerea dintre ani. Se pune și câte o dorință de fiecare dată când mâncăm o boabă de strufure.
Și în România a fost adoptată această tradiție și se spune chiar că dacă mâncăm 12 boabe de strugure vom avea noroc în toate cele 12 luni ale anului.
Idei de meniu pentru Revelion
În principiu, masa de Revelion este compusă din mâncăruri tradiționale, specifice Sărbătorilor de iarnă indiferent de zonă: preparate de casă din carne de porc, pește, vițel și pasăre.
Gustarea rece poate fi compusă din pastramă de porc, tobă, piftie, cașcaval, salam, șunculiță țărănească, salată beuf, icre, măsline, roșii umplute cu vinete, ardei gras decorat cu brânză și mărar, salată de crudități cu pui.
Pe lângă tradiționalele preparate din carne de porc, salatele de vinete sau salatele de beuf, putem avea la aperitiv pentru masa de Revelion și preparate puțin mai sofisticate.
Un astfel de preparat este somonul afumat cu castraveți și cremă de brânză care se spune că aduce noroc în noptea dintre ani. Sau dorada în sare, iar pentru aperitive sunt de neuitat bruschetele cu cremă de păstrăv afumat.
Meniu de Anul Nou sănătos și ușor pentru copii
De sărbători vrem ca toată lumea să mănânce bine și să fie mulțumită de prepratele alese, însă de multe ori se întâmplă ca cei mici să nu fie atrași de anumite preparate . Din acest motiv noi ne-am gândit să îți prezentăm un meniu complet, de care cei mici cu siguranță se vor bucura.
Ca si aperitiv, o alternativă de care cu siguranță cei mici se vor îndrăgosti pe loc, este pasta de sardine și brânză, care poate fi pregătită foarte ușor și servită pe felii de pâine prăjită. De asmenea, aici puteți adăuga gogoșele cu cașcaval la cuptor, care se pot pregăti foarte rapid, iar rețeta poate fi găsită foarte ușor.
La felul principal puteți alege pentru cei mici crochete de peste și orez, care se prepară foarte ușor și au un gust delicios. O altă variantă de fel principal sunt clătitele cu carne de curcan, care sunt extrem de gustoase și ușoare. Ca și desert, puteți opta pentru ruloc cu ciocolată albă sau o salată cu fructe, extre de ușoară și gustoasă.
Citește și: Ouă umplute pentru Revelion. Rețete și imagini din care să te inspiri