Cea mai simplă rețetă de clătite fără făină. Sunt gata în câteva minute
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 08.02.2025 la 09:42
Actualizat pe 08.02.2025 la 09:42
Pentru cei mai mulți, clătitele pot fi un mic dejun delicios sau o gustare. Se pregătesc rapid, iar făina poate fi înlocuită cu brânza cottage. Este o variantă ideală pentru cei care vor clătite fără gluten.
- Rețetă de clătite gata în câteva minute
- Cu ce poate fi înlocuită făina
Făina este unul dintre ingredientele care nu lipsește din clătite, dar pot fi transformate într-o variantă mai sănătoasă, dacă în loc este folosită brânza cottage și servite cu câteva fructe alături sau toppinguri fără zahăr.
Rețetă de clătite fără făină
Ingrediente:
- brânză cottage
- două ouă
- jumătate de cană de ovăz
- extract de vanilie
- o lingură de miere sau sirop de arțar
- scorțișoară
- sare
- unt sau ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Pentru început, se pregătește aluatul, așa că, într-un bol se amestecă brânza cottage, ouăle, fulgii de ovăz, extractul de vanilie, mierea sau siropul de arțar, scorțișoara și sarea. Se amestecă bine totul până când este omogen și are consistența dorită. Se încălzește tigaia și se adaugă puțin ulei sau unt.
Se toarnă câteva linguri de aluat în tigaie și se întind astfel încât să aibă forma unor clătite mai mici. Se lasă pe fiecare parte două-trei minute sau până când sunt aurii. Se pun într-o farfurie și pot fi servite cu toppinguri sau cu fructe proaspete. Se poate adăuga puțină miere, iaurt sau zahăr pudră.
Dacă a mai rămas aluat de clătite, poate fi păstrat într-un recipient la frigider timp de două-trei zile. Aluatul mai poate fi pus la congelator pentru a-l păstra o perioadă mai lungă. Pentru un gust ușor mai dulceag, în aluat pot fi adăugate și fructe de pădure, cum ar fi căpșuni sau afine, dar fără a se mai adăuga extract de vanilie sau sirop de arțar.
Brânza cottage poate fi înlocuită cu un alt tip de brânză, cum ar fi ricotta sau o cremă de brânză cu o altă aromă. Aluatul poate fi pregătit în avans și poate fi păstrat la frigider până la 24 de ore.
Pentru a obține clătite pufoase, este indicat să fie separate albușul de gălbenuș, iar albușurile să fie bătute spumă și mai apoi încorporate.
Citește și: Chec cu mere și chefir. O idee de desert ușor de pregătit