Cel mai bun dovleac pentru copt. Care sunt soiurile de dovleac plăcintar
Publicat pe 03.09.2023 la 18:19 Actualizat pe 03.09.2023 la 18:58
Cu siguranță plăcinta cu dovleac se numără printre deserturile preferate de toți românii, și nu numai. Și, pentru că ne aflăm în sezonul dovleacului, asta pentru că luna septembrie și-a făcut apariția deja, iată că noi îți spunem și care este cel mai bun dovleac pentru copt, asta în cazul în care te pregătești să prepari bunătățile acestui sezon.
- Tipul cel mai bun de dovleac pentru copt
- Lista soiurilor de dovleac plăcintar
Una dintre deliciile acestui sezon, dovleacul este una dintre cele mai consumate alimente din întreaga lume și, desigur, la mare căutare toamna aceasta.
Mai mult decât atât, pe lângă altele, dovleacul conține antioxidanți precum alfa-caroten, beta-caroten și beta-criptoxantina care au rol în neutralizarea radicalilor liberi, produși în procesele metabolice ale organismului.
Cel mai bun de dovleac pentru copt
Pentru a prepara orice mâncare care are în compoziția sa dovleac, trebuie să știi că există și un secret în alegerea acestuia. Totodată, în piețele și marile lanțuri de magazine au început deja să apară la vânzare aceste legume care se găsesc în diferite mărimi, forme și culori.
Însă, puțini știu că în această multitudine de dovleci poate fi greu să îl alegi pe cel potrivit pentru a îl coace sau pentru a face plăcinte. Există soiuri de dovleac potrivite pentru supe sau dulceață, însă, pe piața românească sunt destul de greu de găsit.
Așadar, noi vă spunem că cel mai bun dovleac pentru plăcintă sau pentru copt este dovleacul care este galben și are un miez de culoare aprins.
Alte soiuri de dovleac pentru gătit
Știm despre dovleac că se numără printre vedetele perioadei în care ne aflăm. Foarte nutritiv, nu doar gustos, dovleacul conține vitamina A, luteină, vitamina B, C, E, potasiu, zinc și multe alte minerale.
Ei bine, știm deja că în piețe putem găși mai multe tipuri de dovleac.
Plăcintarul. Acesta este cel mai popular soi de dovleac, dar și cel mai dulce. Soiul plăcintar se recunoaște ușor după forma alungită și are coaja mai subțire, portocalie cu un pic de verzui și, evident. În același timp, acest tip de dovleac conține cea mai mare cantitate de miez și este ideal pentru plăcinte, dar și supe creme.
Bostanul. De cealaltă parte, bostanul clasic, ușor turtit, portocaliu, este foarte bun atât pentru preparate dulci, cât și folosit în mâncare.
Dovleacul ghindă. În schimb, acest soi de dovleac are coaja verde cu portocaliu, miezul este portocaliu intens. El este ideal de copt și eventual combinat cu miere și alte ingrediente pentru beneficiile nutritive.
Rețetă de dovleac copt cu ceapă roșie și feta
Ingrediente
- dovleac;
- ceapă wedges;
- ulei de măsline;
- sare;
- piper;
- fulgi de chilli
- nucă mărunțită;
- semințe de pin;
- semințe de dovleac;
- brânză feta;
- pătrunjel
- ardei iute proaspăt sau jalapeno.
Mod de preparare
Pentru a prepara această rețetă de dovleac copt cu ceapă roșie și brânză feta, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să speli bine toate ingredientele menționate anterior.
Apoi, taie dovleacul cuburi și ceapa wedges și pune-le pe o tavă tapetată cu hârtie. Următorul pas este să le stropești cu ulei de măsline, apoi să adaugi sare, piper și fulgi de chili.
După care, presară pe deasupra un mix de semințe de pin, de dovleac și nucă mărunțite și lasă-le în cuptorul preîncălzit la 200⁰C, timp de aproximativ 25 de minute, până când acestea se rumenesc.
Apoi, iemdiat după ce ai scos tava din cuptor, adaugă și feta fărâmițată, pătrunjel și ardei iute proaspăt sau jalapeno dacă vrei să fie și mai picant.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de dovleac umplut. Un preparat delicios de toamnă, la cuptor