Chiftele de post din cartofi. Cele mai gustoase rețete
Publicat pe 16.03.2021 la 01:56 Actualizat pe 16.03.2021 la 01:56
Am intrat în Postul Paștelui, iar rețetele ce nu conțin nimic „de dulce” sunt la ordinea zilei. Iar timp ce mulți se mulțumesc cu preparate simple, noi vă prezentăm câteva rețete de chiftele din cartofi delicioase, numai bune pentru această perioadă. Cu siguranță și celor mai pretențioși gurmanzi vor fi mulțimiți de rezultat!
Mod de preparare
Cartofii se curăță de coajă și se dau prin răzătoarea mare, apoi se scurg foarte bine. Într-un castron se pun cartofii, se condimentează, se pune pătrunjelul tocat și usturoiul pisat și se omogenizează, apoi se adaugă făină cât să se lege compoziția.
Din compoziția obținută se formeaza chifteluțe și se aplatizează, se dau prin făină și se prăjesc în ulei încins până se rumenesc pe ambele părți. Se scot pe un servețel absorbant. Se pot servi simple, ca garnitură sau cu sos de roșii.
Chiftele de post din cartofi fierți
Ingrediente
600 g cartofi fierți
sare/ piper
8 căței de usturoi
mărar
2 linguri de făină
pesmet
Mod de preparare
Se fierb cartofii, se lasă la răcit, apoi se curăță de coajă. Se dau cartofii prin răzătoarea mică, după răcire, sau se pasează când sunt fierbinți. Se amestecă, apoi, cu sarea, piperul, usturoiul zdrobit, mărarul tocat, 2 linguri de pesmet și 2 linguri de făină.
Se fac sfere care se aplatizează, apoi se dau prin pesmet și se prăjesc în ulei încins la foc mediu. Când sunt gata, se scot pe servețele pentru a absorbi din ulei.
Chiftele de post din cartofi și ciuperci
Ingrediente
4 cartofi mari
250-300 g ciuperci champignon
1 ceapă
5-6 căței de usturoi
pătrunjel
mărar
100-150 g de făină
sare/piper
boia de ardei dulce
Mod de preparare
Se curăță cartofii, se spală bine și se taie bucăți mari. Se pun la fiert și sunt gata când intră ușor furculța în ei. Se zdrobesc cartofii cât sunt încă fierbinți, ca și cum ați prepara un simplu piure. Ciupercile champignon se curăță, se spală bine și se fierb, de asemenea, în apă cu puțină sare. Se scurg de apă și se lasă la răcit, după care se toacă căt mai mărunt.
Se curăță ceapa, se spală bine și se taie mărunt. Se pune ceapa la prăjit în ulei încins până ce se înmoaie. Peste ceapă se pun și ciupercile și se călesc foarte puțin. Cartofii pasați se amestecă cu ceapa și ciupercile. Se pune usturoiul pisat, pătrunjelul tocat mărunt, și mărarul, sare, boia de ardei dule și piper, după gust. Se omogenizează foarte bine amestecul și se adaugă făină până ce devine dens.
Formăm chifteluțe și se trec prin făină, apoi se prăjesc în ulei bine încins, pe ambele părți, până ce sunt bine rumenite. Se scot într-un vas, pe niște servețele de hârtie, pentru a se absorbi excesul de ulei.
Chiftele de post din cartofi și dovlecei
Ingrediente
350 g cartofi fierți
150 g dovlecel
100 g făină
o cană de apă
120 g de pesmet
3 căței de usturoi
sare/piper
pătrunjel
Mod de preparare
Cartofii fierți se dau prin răzătoare, însă trebuie să fie reci. Se dau prin răzătoare și 150 g de dovlecel. Se pune într-un castron mai mare, cât să puteți omogeniza ingredientele. Se adaugă pătrunjelul și cățeii de usturoi zdrobți, apoi sare și piper, după gust.
Dupa ce se formează amestecul, puteți forma chifteluțele după dorințe. Se prăjesc pe ambele părți până se rumenesc suficient, apoi se scot pe un prosop absorbant pentru a scăpa de excesul de ulei.
Chiftele de post din cartofi și orez
Ingrediente
6 cartofi
50 g orez
2 morcovi
1 ceapă
2 linguri de pesmet
o legătură pătrunjel
4 căței usturoi
2-3 linguri ulei
sare/piper
Mod de preparare
Se pun cartofii în coajă la fiert și se lasă să se răcească după ce s-au gătit. Se fierbe orezul separat în 3 măsuri de apă până ce ajunse să semene cu un pilaf. Se curăță și se să de morcovul prin răzătoare și se taie ceapa mărunt.
Ceapa și morcovul se călesc în 2-3 linguri de ulei,se adaugă apă cât să le acopere și se lasă la foc mic până când apa se va evapora complet. Cartofii se dau prin răzătoarea mare, apoi se omgenizează cu orezul, legumele, pesmetul, condimentele și verdeața.
Se formează chifteluțele care vor fi așezate într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Chifteluțele se coc la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 25-30 de minute sau până când se rumenesc.
Chiftele de post din cartofi și soia
Ingrediente
soia granule
4 cartofi
1 morcov
mărar
4-5 căței usturoi
2 linguri apă
făină
sare/piper
Mod de preparare
Se pun granulele de soia la fiert, până clocotește apa, apoi se strecoară de apă și se presează, pentru a elimina apa. Cartofii și morcovul se dau prin răzătoarea mică, iar într-un bol încăpător punem soia, cartofii și morcovul scurse foarte bine, făina, usturoiul pisat, mărarul tocat și lingurile cu apă și ulei. Se amestecă toate până compoziția devine omogenă.
Se formează chifteluțele de dimensiunile dorite și se pun în tigaia cu ulei încins. Se prăjesc până devin rumene, apoi se scot pe un prosop absorbant.
Chiftele de post din cartofi la cuptor
Ingrediente
4 cartofi mari
o ceapă
un morcov
pătrunjel
sare/piper
Mod de preparare
Se spală și se fierb cartofii în coajă. După răcire se dau prin răzătoarea mare. Se curăță ceapa și se toacă, morcovul se dă prin răzătoare, apoi se îmbină toate ingredientele. Se adaugă condimentele, verdeața, apoi se omogenizează.
Se formează chifteluțele și se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă aproximativ 15 minute pe o parte, apoi se întorc și se mai lasă la copt până ce sunt gata pe ambele părți. Se scot pe o farfurie și se consumă ca atare sau după preferințe.
Citește și: REŢETA ZILEI: Chifteluţe cu somon şi cartofi dulci